Saznajte šta jedete: Vodič kroz sve delove GOVEĐEG mesa

Saznajte šta jedete: Vodič kroz sve delove GOVEĐEG mesa

Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike.

Delovi mesa kod goveda - © Pixabay

Ekstra kategorija: File
I kategorija: But
II kategorija: Slabina, Leđa, Plećka
III kategorija: Vrat, Potplećka, Grudi, Rebra, Trbušina, Kolenica, Podlaktica

Delovi leđa sa slabinom:

  • Ramstek;
  • Rozbratna i
  • File

Delovi goveđeg, junećeg, telećeg i svinjskog buta:

  • Frikando;
  • Šol;
  • Kapa (velika ruža i mala ruža)

Delovi mesa kod goveda - © Agromedia


Leđa, kukovi i file
su delovi goveđeg mesa koji se mnogo lakše termički obrađuju. To su najmekši delovi goveđeg mesa, ali imaju najslabiju aromu. Ovi delovi, a posebno file, veoma su pogodni za prženje, pečenje i grilovanje. Na taj način se najbolje mogu sačuvati sokovi u mesu, i tako se obezbeđuje ukus i aroma.

Grudi i oko rebara je uglavnom masno. U kasapnicama ga možete nabaviti sa kostima ili bez. Goveđe grudi se sastoje od špica, koji je masniji i ima više hrskavice i grudi koje su mesnatije. Delovi goveđeg mesa od grudi i rebara se uglavnom koriste za supu ili kuvano meso. Zadnji deo koristi se za rolovanje i za dinstanje.

Plećke su masnije, ali i žilavije nego meso sa buta jer je u njima mnogo vezivnog tkiva. To je glavni razlog što je meso plećke jeftinije od drugih delova.

Rozbratna se nalazi u sastavu leđa. Meso rozbratne je prošarano žilama, ali i vlaknima i masnim slojem. Ovaj deo goveđeg mesa je među najboljim za kuvanje. Rozbratna se odlikuje i većim stepenom masnoće nego meso sa rebara, ili grudi.

Vrat je veoma mišićav, bogat je žilama, i zato se mora duže termički obrađivati, najčešće dinstati.

Ramstek je dugački mišić, s belom opnom na površini. Odavaja se na poslednjem kičmenom pršljenu od goveđeg repa. Ramstek je dobar i za pečenje i za prženje.

File je pored ramsteka, najvredniji deo goveđeg mesa. Možete da ga pržite ili pečete. Često se peče seckan na delove.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica