Stari narodni lek: Kako se sprema kuvano vino

Stari narodni lek: Kako se sprema kuvano vino

Dok je napolju hladno ili pada sneg nema ništa lepše nego družiti se sa prijateljima uz kuvano vino. Osim što greje i opušta, važi i za narodni lek. Koje vrste vina mogu da se kuvaju i koji su najčešći recepti za uživanje u ovom božanstvenom napitku otkrivamo u narednim redovima.

Kuvano vino kao lek: Kako se sprema savršeno kuvano vino - © Pixabay

Kuvano vino osim što se tradicionalno pije u zimu, a posebno za praznike, predstavlja i simbol božićnih vašara širom Evrope. Osim što greje, kuvano vino podiže raspoloženje, a mnogi tvrde i da je lekovito. Ipak, ukoliko se kuvano vino ne spremi kako treba sigurno će vas dočekati jaka glavobolja.

Najčešće se za kuvanje uzima crno vino ali isto tako se mogu kuvati belo i roze. Prema mišljenjima vinskih stručnjaka najbitnije je koristiti voćno vino, koje nema jake tanine i koje biste pili i bez kuvanja. Druga bitna stvar je da se koriste sveži začini.

Nekada se kuvano vino pilo iz specijalnih čaša – pehara, koji su imali poklopce kako mirisi i arome ne bi vetrili.  Iako se danas tako ne pije, ono nas ipak omamljuje svojim opojnim mirisom, a osim što je ukusno, kuvano vino je i lekovito.

Pored toga što obiluje vitaminom C, zbog prisustva raznih začina ima antivirusno delovanje te deluje na jačanje imuniteta i protiv prehlade. Kuvano vino se pije dok je toplo i može vas naterati da se malo preznojite.

Kako se pravi kuvano vino?

Vino ne treba da prokuva već je potrebno da se zagreje do određene temperature. To je oko 75 stepeni jer na toj temperaturi alkohol počinje da isparava. Možete prvo zagrejati samo malo vina sa začinima jer će alkohol mnogo više „izvući“ arome iz začina nego kada se kuva jelo, a posle dodati ostatak vina.

Drugi način kuvanja je da se skuvaju voda i začini, pa da se vino sipa u to neposredno pred služenje.

Začini koji se najčešće dodaju vinu su cimet, karanfilčići, limun, lovor, suve smokve, anis, pomorandža, đumbir, biber, med i šećer.


Kuvano vino kao lek: Kako se sprema savršeno kuvano vino - © Pixabay

Ukoliko želite da stavite šećer imajte na umu da se u šerpu prvo stavlja šećer i malo vode da se ušpinuje (ali ne i da požuti), zatim vino, i na kraju začini.

Ukoliko želite da zasladite sa medom, med se stavlja na kraju, kada šerpu skinete sa ringle, a možete i da ga dodate direktno u čaše.


U vino mogu da se dodaju i druga alkoholna pića poput brendija, ruma ili domaće rakije…

Postoji bezbroj recepata za kuvano vino ali je preporuka da prvo počnete sa jednostavnijim, koji ćete iskoristiti kao bazu, a onda nastaviti da eksperimentišete sa ukusima.


Jedan od recepata glasi: pola litra crvenog vina, 1/4 litre vode, tri kašike šećera, ½ kašičice karanfilića, malo cimeta, par kriški pomorandže i malo kore od limuna.

Drugi recept: flaša crnog vina, 1 kriška klementine, 1 štapić cimeta, 1 zvezdasti anis, 3 suve smokve, 4 karanfilčića, 3 kuglice crnog bibera, 50ml brendija. Vino se zagreje, sipaju se začini, a na kraju se sipa brendi.

Postoji još mnogo recepata za kuvano vino i zato vas pozivamo da nam se pridružite na našoj Facebook stranici Agromedia i podelite svoj recept sa svima nama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica