Samo 3 rakijske čaše na dan- PRIRODNI SOK OD ARONIJE je vitaminska bomba!

Samo 3 rakijske čaše na dan- PRIRODNI SOK OD ARONIJE je vitaminska bomba!

Kada govorimo o namirnicama koje imaju pozitivan efekat na naš organizam i opšte stanje imuniteta, bobičasto voće je nezaobilazna tema. Budući da je niskokalorično i puno vitamina i minerala, voće koje spada u ovu grupu štiti naš organizam od nastanka brojnih zdravstvenih tegoba. U daljem tekstu govorićemo konkretno o prirodnom soku od aronije koja spada među najzdravije bobičasto voće i koje pruža mnogostruke koristi.

sok od aronije u rakijskoj čaši

Napravite vitaminsku bombu – prirodni sok od aronije

Sok od aronije je odavnina poznat recept koji je ujedno i zdrav i ukusan, što ga čini idealnim napitkom koji treba piti u toku dana, pored vode. Ovaj sok se naziva vitaminskom bombom izrazito povoljnog dejstva na zdravstveno stanje čoveka, unapređujući imunitet i štiteći od nastanka pojedinih bolesti.

Ovaj prirodni napitak se veoma jednostavno priprema, te vam neće trebati oduzeti mnogo vremena i resursa, a pružiće vam mnogo na zdravstvenom planu. Ne zovu ga bez razloga “lekovitim nektarom”, a to je sasvim dovoljan razlog da napravite ovaj zdravi napitak za sebe i svoju porodicu već danas.

Da biste napravili čisti prirodni lek, potrebno vam je samo kilogram aronije i 5 litara vode. Važno je napomenuti da ako želite da dobijete najbolje iz prirode konzumirajući ovaj napitak, treba ga napraviti bez šećera i drugih dodataka.

Prirodni sok od aronije se pravi krajnje jednostavno – bobice aronije dobro operite i skinite im peteljke. Tako očišćene ih stavite u blender, dodajte čađu vode i blendajte dok se ne stvori homogena smesa. Zatim tu smesu stavite u veliki lonac, dodajte 5L vode i kuvajte na laganoj vatri dok ne provri. Imajte na umu da je smesu potrebno skloniti na vreme, kada tek počne da vri, jer na taj način sve hranljive materije ostaju u soku.

bobice aronije u ruci

Smesu procedite dva puta kako biste dobili bistri sok. Sok od aronije možete pripremiti i bez kuvanja na sledeći način – 1kg odmrznute aronije izblendajte i stavite u litar vode da odstoji dva sata. Nakon toga procedite i vaš sok je spreman za konzumiranje. Važno je napomenuti da je ovaj sok potrebno popiti što pre, jer se sok bez konzervansa brzo kvari.

Što se dnevne doze tiče, preporučuje se ispijanje jedne do tri rakijske čašice dnevno, i to najbolje ujutru na prazan stomak, kako bi vaš organizam “pokupio” najzdravije sastojke iz ovog napitka.

Zašto se sok od aronije ubraja među najzdravije napitke?

Sok od aronije je savršen napitak koji ima veoma pozitivno dejstvo na organizam, budući da je aronija je niskokalorična namirnica, toliko da 100 grama aronije ima samo oko 50 kalorija. Uz nisku kalorijsku vrednost, aronija se ubraja među najsnažnije antioksidanse, te sprečava stvaranje slobodnih radikala koji su uzročnici brojnih hroničnih bolesti, a takođe sprečava i degeneraciju zdravih stanica u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi.

Sadrži mnoštvo vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa – vitamine B grupe, vitamin C, K i E, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, cink, natrijum. Kada probrojimo sve ove vitamine i minerale, shvatamo koliko je zapravo aronija važna za pravilno funkcionisanje našeg organizma i šta nam sve pruža njeno redovno konzumiranje.

bobice aronije na grani

Sok od aronije štiti vaš organizam od brojnih bolesti i tegoba. Dokazano je da ovo bobičasto voće povoljno utiče na zdravlje srca, te se preporučuje osobama koje imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom, trigliceridima, nivoom šećera u krvi, kao i osobama koje bore sa gojaznošću. Uz to, sok od aronije se pokazao izuzetno efikasnim za probleme povezane sa jetrom i želucem i bolestima koje napadaju ove organe – gastritisom, čirom na želucu i heliko bakterijom. Takođe, aronija se pokazala i kao dobra prevencija raka, zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

I naravno, priča o zdravlju počinje i završava se sa imunitetom. Važno je delovati preventivno i ne dozvoliti da do problema dođe, a to ćete najefikasnije postići pravilnom ishranom, umerenom fizičkom aktivnošću i zdravim stilom života. U tom cilju vam je jedan od najjačih saveznika sok od aronije koji dokazano jača imunitet, pospešuje otpornost na brojne bolesti i štiti od bakterija i infekcija.

Iskoristite sve prednosti namirnica koje nam dolaze iz prirode, jer one čuvaju ono što nam je najvažnije – zdravlje nas i naših najmilijih, a aronija je upravo ta namirnica koja predstavlja pravi lek za naš organizam, kada se konzumira umereno i na pravi način.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica