Svet poljoprivrede Prodavnica

Brz i lak recept za domaće kupinovo vino

Kupinovo vino se često koristi kao prirodan lek za lečenje mnogih bolesti. Pokazao se dobro u borbi protiv holesterola i pruža idealnu zaštitu za srce i krvne sudove. Zato vam preporučujemo da probate naš recept i napravite ovo ukusno i lekovito piće.

 

Pošto povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, kupinovo vino je sjajan saveznik u prevenciji nastanka osteoporoze, naročito kod osoba preko 50 godina starosti, jer jača kosti i sprečava lomove, a pomaže i u zalečenju nakon fraktura. Pravi je eliksir zdravlja, osigurava vitalnost i doprinosi poboljšanju opšteg stanja ljudskog zdravlja.

Kada pominjemo zdravlje, opšte poznato je da se vino od ovog voća preporučuje anemičnim osobama, a kada idete u goste trudnicama sigurno nećete pogrešiti ako im ponesete kupinovo vino koje i njima veoma prija.

Recept za pravljenje kupinovog vina

U zavisnosti od količine vina koju želite da napravite, određujete i količinu kupina koju ćete upotrebiti.

Na 10 kilograma kupina ide oko 2 kilograma šećera. Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa.

U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino usled vrenja ne bi iskipelo.

Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da procedite sadržaj. Boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

U zdravlje! Živeli!

Autor: Dr Nataša Čerković

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari