Šta raditi sa zelenim paradajzom koji vam je ostao u bašti

Šta raditi sa zelenim paradajzom koji vam je ostao u bašti

Paradajz je nezamenljiva namirnica, koju svakodnevno koristimo i često gajimo u svojim baštama. Zrelim plodovima lako je naći namenu, ali šta uraditi sa onima koji nisu dozreli i koje nismo stigli da uberemo.

Jedna od najčešćih upotreba zelenog paradajza je zimnica. Nezamenjiv je u šarenim tušijama kao što je ukišeljena ruska salata. Kod ovih zimskih salata paradajz se obično reže na tanke kolutiće, a može se ostaviti ceo u „šarenoj“ zimnici.

Oni koji ga posebno vole mogu ukiseliti samo zeleni paradajz i staviti u tegle. Iako se kod nas dosta koristi u obrađenom obliku, ne preporučuje se upotreba svežeg ploda, iako ima lekovita svojstva. Ipak ako ne želite  toliko paradajz u zimnici možete pokušati sa dozrevanjem paradajza. 

Zeleni paradajz bez konzervansa

Potrebno: 3kg zelene paprike, 3kg zelenog paradajza, 8 deci ulja, 400 grama mlevenog korena rena, 400 grama senfa, 2 glavice belog luka i so po ukusu. 

Papriku i paradajz oprati i nakon toga ispeći u rerni i oljuštiti. Kada ovo završite ostavite da se cedi a nakon ceđenja samleti. Zagrejati ulje i staviti smesu da se prži. Blago propržiti i dodati ren, senf i beli luk i posoliti po ukusu. Servirajte vruće u vrućim teglama. Uživajte!

Ren iz bašte je uvek ukusniji od onog sa pijace – Evo kako ga gajiti

Zelena poslastica - © Agromedia

Dozrevanje paradajza

Dozrevanje paradajza obavlja se u mraku, i u zavisnosti od temperature on dozreva brže ili sporije. Optimalne temperature za dozrevanje iste su kao za rast i zrenje paradajza, odnosno od 23 do 25 stepeni uz relativnu vlažnost vazduha od 80 do 85%. Predlaže se da ovaj proces treba da se odvija sporo, kako bi što duže imali sveže plodove, tako da se preporučuje temperatura od 10 do 15 stepeni. 

Za proces dozrevanja mogu se koristiti šupe i podrumi, sa ili bez prozora, ali je nabitnije da ne postoji opasnost od izmrzavanja. Pri odabiru paradajza za dozrevanje, treba birati krupne, normalno razvijene i odrasle plodove, ali bez bolesti, oštećenja i pukotina, navodi dr Ivo Đinović.


Koliko je paradajz isplativiji od pšenice?

Plodove treba brati po suvom i lepom vremenu ali pre prvog mraza. Nakon berbe, plodove možete poređati u drvene gajbice i tako ih odložiti u prostoriju gde će dozreti. Takođe, ako ste u mogućnosti, paradajz možete poređati u stare tople leje. Ako se odlučite za ovakvo dozrevanje, stare leje treba malčirati slamom, potom naređati zelene plodove. Predlaže se da leje budu pokrivene prozorima i asurama. Zrenje počinje za 10 do 15 dana, a plodove treba povremeno pregledati, zrele konzumirajte a trule odbacujte.

VIDEO VODIČ: Kako da napravite klijarnik za povrće i cveće


Zreo paradajz - © Agromedia

Kako da prepoznate kvalitetan hibrid paradajza?


Ako želite da vaši plodovi brže dozre držite ih na višoj temperaturi, a sa njima pomešajte zrele plodove paradajza ili trule jabuke. Zreli plodovi i jabuke, luče estrel pomoću kojeg plodovi paradajza brže uzrevaju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica