6 saveta kako da sačuvate seme za sledeću godinu

6 saveta kako da sačuvate seme za sledeću godinu

Imate staro seme u kući i želite da ga sačuvate za narednu godinu? Morate da imate sve neophodne uslove za pravilno skladištenje semena kako bi ono kasnije moglo da klija.

Seme - © Pixabay

Nakon što ste tokom leta proizveli seme za koje ste se uverili da daje dobar rod, potrebno ga je uskladištiti na adekvatan način. Pratite ove jednostavne korake kako biste bili sigurni da vaš trud nije bio uzaludan.

Sakupljanje semena

Ako od svojih biljaka proizvodite seme, raširite sakupljene semenke na listu starih novina i sušite ih na vazduhu nedelju dana. Osušeno seme pakujte u male papirne paketiće ili koverte. Na kovertama napišite naziv biljke i druge bitne karakteristike.

 

Kako da odaberete seme paradajza – savet poljoprivrednog apotekara


Zaštitite paradajz nakon rasađivanja!

 

Ako sami proizvodite seme, treba čuvati one vrste koje se oprašuju prirodnim putem. Ovakvo oprašivanje omogućuje da dobijete proizvod identičan onom od kog ste proizveli seme. Ako pokušate da proizvedete seme od ploda koji je dobijen hibridnim semenom, proizvod neće biti isti.


Seme - © Pixabay

Takođe, seme možete da sušite na papirnom ubrusu. Tokom sušenja ono će se zalepiti za papir. Kada je proces sušenja gotov, samo urolajte papir i tako ga uskladištite. Kada ste spremni da sadite, samo cepkajte jednu po jednu semenku i sadite je zajedno sa papirom.

Gde i kako skladištiti ?

Paketiće sa semenom skladištite u kesama za čuvanje hrane, plastičnim posudama sa prijanjajućim poklopcem ili teglama sa čvrstim poklopcima koji ne propuštaju vazduh. Posudu treba da postavite na nekom suvom i hladnom mestu. Vlaga i toplota skraćuju život semenki, tako da je frižider jedan od boljih izbora za njihovo čuvanje. Ako se odlučite za ovaj korak, sklonite semenke dalje od komore za zamrzavanje.


Seme - © Pixabay


Neka semenke budu suve


Da biste osušili semenke, sipajte dve kašičice mleka u prahu u papirnu salvetu ili četvoroslojnu maramicu, umotajte i stavite ovaj paketić zajedno sa kesicama u posudu za čuvanje. Ukoliko vam ovo ne izgleda praktično, možete koristiti kesice silikonskih kuglica koje ponekad dobijete u kutijama za obuću. Obavezno menjajte paketiće mleka u prahu ili silikonske kuglice na šest meseci.

 

Kakvo je učešće semenskih kuća na tržištu kukuruza


Sortirajte po godinama

Kada čuvate paketiće, obavezno upišite datume na kesama. S obzirom na to da većina semena traje tri godine, možete da bacite seme koje stoji predugo i tako napravite mesta za nove semenke.

Seme crvenog luka - © Agromedia


Priprema za setvu

Kada je vreme za sađenje, izvadite semenke iz frižidera i sačekajte da se sadržaj zagreje na sobnoj temperaturi. Ako otvorimo prerano ili u prostoriji bude previše toplo, kondenzacijom će se stvoriti vlaga koja će uništiti semenke.

 

Kako pravilno posaditi jesenje lukovice cveća

 

Suočite se sa gubitkom

Čak i ako ste organizovani i pažljivi kada je čuvanje semenki u pitanju, morate prihvatiti činjenicu da neke od njih jednostavno neće klijati te godine. Na primer, seme kukuruza i paškanata, proizvedeno na ovaj način, ima nisku stopu klijanja, a kod nekih drugih biljaka semenke mogu da se koriste samo jednu do dve godine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica