Kako izgleda kada se advokat posveti pčelarenju

Kako izgleda kada se advokat posveti pčelarenju

Poznato je da ljubav prema pčelarstvu spaja ljude različitih zanimanja, nivoa obrazovanja, mesta življenja. Naš sagovornik je Zlatomir Kolaković, advokat iz Kraljeva koji se već 14 godina aktivno bavi pčelarstvom. On je takođe član Društva pčelara Kraljeva, gde pet godina ima funkciju sekretara.
 

Zlatomir Kolaković, advokat i pčelar @ Foto: Julijana Mijajlović

 

Poznati kraljevački advokat Zlatomir Kolaković pčelarstvom se aktivno bavi od 2002. godine od kada je član SPOS-a. Počeo je sa jednom košnicom, a sada ima 60 pčelinjih društava. Pčelarstvom je počeo da se bavi kada je od klijenta na poklon dobio jedno društvo, nakon čega je kupio još dva. Društva su počela da se razmnožavaju i tako je stigao do ovog broja.

 

Ljubav prema pčelama potiče od detinjstva

Međutim, ljubav prema pčelarenju postoji još od detinjstva: „Moja pokojna majka je u Vitanovcu kod Kraljeva, gde sam rođen, imala poneko društvo za potrebe domaćinstva. Kada je ostarila, nije više mogla da vodi računa o njima. U međuvremenu sam studirao, nakon toga radio, ali sam uvek voleo prirodu i pčele. Aktivno se bavim pčelarstvom od 2002. godine, ali sam se pre toga dugo pripremao. Prvo društvo dobio sam od klijenta“, objašnjava gospodin Kolaković.
 

Košnice ©Agromedia

Njegova društva se sada nalaze u Vitanovcu, zaseoku Kolakovići, pored reke Gruže, u voćnjaku nasleđenom od oca. Kako naš sagovornik objašnjava u ovom selu postoje idealni prirodni uslovi za pčelarenje: sve vrste paše, očuvana priroda, niko ne prska voće i povrće, kao i dobar asfaltiran put.

 


Vikend u pčelinjaku

Na pitanje kako usklađuje poslovne obaveze i rad u pčelinjaku, naš sagovornik je odgovorio: „Vikendom ustajem rano, svitanje me zatiče u pčelinjaku. Radim dok su mirne, da ne smetamo jedni drugima. Zimi imam dosta posla. Vodim svoju evidenciju, tako da kada prilazim košnici, tačno znam u šta treba da gledam.“
 

Vikendom ustajem rano, svitanje me zatiče u pčelinjaku. Radim dok su mirne, da ne smetamo jedni drugima. 


U poslovima vezanim za pčelinak ima pomoć dvojice mladih pčelara, kojima je mentor, jednog prijatelja koji mu pomaže prilikom prolećnog i jesenjeg pregleda, a od skoro i zeta. Od tri kćerke, najstarija je nasledila ljubav prema pčelarstvu.

 


Društvo pčelara Kraljevo

Gospodin Kolaković je sekretar Društva pčelara Kraljeva, kroz koje se, zajedno sa ostalim članovima trudi da promoviše pčelarstvo, zainteresuje mlade za ovu granu stočarstva i zaštiti pravi med. U okviru ovog društva okupljeno je 180 članova, od čega je 114 članova SPOS-a.

Na funkciji sekretara društva sam već pet godina. Kada smo krenuli, bilo je oko 80 članova. Trudimo se da animiramo mlade ljude, da im ukažemo na lepotu pčelarstva i pčelarenja. Ono na šta uvek ukazujem svojim kolegama pčelarima je da drže kvalitet meda.“
 

Trudimo se da animiramo mlade ljude, da im ukažemo na lepotu pčelarstva i pčelarenja.

Društvo pčelara Kraljevo je osnovano davne 1898. godine i za dve godine će obeležiti 120 godina rada. Ovaj jubilej će biti na obeležen na prigodan način: „Pripremamo jednu monografiju i izložbu u saradnji sa Narodnim muzejom iz Kraljeva. Izložićemo raznu pčelarsku opremu, stare fotografije i priznanja.“

 

Uticaj na gradsku agrarnu politiku

Ovo društvo izvanrednu saradnju ostvaruje i sa Poljoprivredno-hemijskom školom iz Kraljeva u kojoj članovi održavaju debatne klubove. Sarađuju takođe i sa Veterinarskim institutom, Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom, Turističkom organizacijom Kraljeva, kao i sa gradskom upravom. U aktivnosti društva spada i održavanje manifestacije na glavnom kraljevačkom trgu svakog proleća i jeseni, na kojoj se promovišu pčelari i njihovi proizvodi.
 

Pčela © Foto: all free downloade com.jpg

Prema rečima gospodina Kolakovića najznačajnija uloga ovog udruženja jeste uticaj na kreiranje agrarne politike u Kraljevu, kako bi pčelari iz ovog grada ostvarili zajedničke ciljeve. „Strašan problem je birokratija. Podzakonski akti nisu usklađeni sa našim potrebama. Kroz naše društvo vršimo pritisak na gradske strukture da nam pomognu u razvoju i očuvanju pčelarstva.“

 

Sagovornik: advokat i pčelar Zlatomir Kolaković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica