Pčelarstvo u avgustu: Ako propustite ovo da uradite, skupo će vas koštati

Pčelarstvo u avgustu: Ako propustite ovo da uradite, skupo će vas koštati

Sredina avgusta je vreme koje za pčelare znači početak pčelarske godine. Do tada su mnogi aspekti dolazeće godine već određeni uslovima unutar košnica.

Početak avgusta je mesec kada se med već uzeo iz medišta i kada se proverava nivo grinja. Ukoliko je potrebno, tretiraju se košnice protiv ovog parazita. Pčele nastavljaju da donose nektar da bi ga spemile za zimu.

Idealno, tretman protiv ginja je već završen. Ako još uvek nije, obavezno ga stavite na svoj spisak poslova kao prioritet. Vreme je kritičan faktor iz nekoliko razloga:

Populacija pčela počinje da opada. Međutim, broj varoa i dalje rase. Ovaj razlika u brojnosti pčela i parazita dovodi do iznenadnog smanjenja zajednice koje su napredovale samo mesec dana ranije. Zato je tretman protiv varoa parazita važan, a razmislite i o sprovodenju uzorkovanja grinja nakon tretmana, kako biste proverili da li je bio uspešan.

Zašto je važno suzbiti parazitsku grinju varoa?

Celo leto trutovi deluju kao virtuelna zamka za varoa grinje, ali do sada će većina kolonija da prestane da ih podiže. Grinje, koje do sada nisu imale pristup leglu radilica, sada imaju.

Leglo koje se sada uzgaja u zajednici postaće pčele hranilice koje podižu zimski rod. Ako nisu dobro negovane, relativno bez grinja i zdrave, neće moći da unaprede zimske pčele koje su potrebne da bi kolonija mogla da opstane u periodu od kasne jeseni do ranog proleća.

Ostale stvari o kojima treba razmišljati u avgustu

Do trenutka kada je septembar u punom jeku, leglo treba da se što pre približi dnu kolonije. Šta podstiče koloniju da pomera leglo na dole? Dolazni nektar. Ako je leglo i dalje visoko, to je dobar pokazatelj da pčele jedu svoje zimske zalihe i da je potrebno da počnete odmah da ih dohranjujete.

Voda je veoma važna za regulaciju temperature, negu legla i obradu nektara.
Ako vaše pčele nemaju izvor vode u blizini – osigurajte im ga.

Sezona pljački je tu.
Pratite slabije kolonije i smanjite njihove ulaze, posebno ako ih hranite, kako biste zaštitili svoje kolonije od stršljenova i osa.


Izvor: Shonnards

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica