Lako i malo drugačije: Ukusni džemovi od drenjine i južnog voća

Lako i malo drugačije: Ukusni džemovi od drenjine i južnog voća

Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato će neke od njih već sada početi da čuvaju sezonsko voće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada ili pekmeza. 

Džem, marmelada i pekmez - © Pixabay 

Džemovi

Džem od dudinja

Potrebno je:

  • 1 kg belih dudinja
  • 500 gr šećera
  • malo limontusa

Priprema:

Dudinje oprati i propasirati, pa dobijen sok spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera sa čašom vode. Po ukusu zakiseliti limontusom i kuvati sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Vruć džem sipati u tegle, a povezati kada se sasvim ohladi.

Džem od dudinja - © Pixabay
 

Džem od južnog voća

Potrebno je:

  • po 1 kg pomorandži i limuna
  • nekoliko kivija
  • 2 kg šećera

Priprema:

Pomorandže i limun dobro oprati četkicom, potpiti u vodu i ostaviti da stoji 3 dana – svakodnevno menjati vodu. Zatim polovinu oljuštiti, pa iseći zajedno s korom, spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera i dve čaše vode i kuvati petnaestak minuta.

Zatim dodati oljušten i na kolutove isečen kivi i kuvati džem dok ne počne da se želira. Vruć sipati u zagrejane tegle.

Džem od limuna - © Pixabay

Marmelade

Marmelada od vinogradarskih breskvi

Potrebno je:

  • 2 kg breskvi
  • 1 kg šećera
  • kesica vinobrana ili konzervansa

Priprema:

Breskve oprati, oljuštiti, izvaditi koštice i iseći na komade. Poređati u duboku šerpu i posuti šećerom. Ostaviti ih tako tri sata, a zatim kuvati na jakoj vatri. Kada se marmelada zgusne, sipati u prethodno pripremljene, zagrejane tegle. Posuti vinobranom ili konzervansom i složiti na određeno mesto.

Džem od breskvi - © Pixabay

Marmelada od jagoda

Potrebno je:

  • 2 kg jagode
  • 2 kg šećera
  • limontus

Priprema:

Jagode oprati i prosušiti. Složiti ih u šerpu i posuti šećerom pa ostaviti da odstoje preko noći. Sutradan kuvati isprava na manjoj temperaturi a zatim na jačoj vatri. Mešati da ne zagori i kuvati dok ne bude dovoljno gusto.

Skloniti s vatre, dodati limontus, izmešati i vruće sipati u zagrejane tegle. Zatim tegle ostaviti u mlakoj pećnici da prenoće. Sutradan tegle zatvoriti i odložiti.

Džem od jagode - © Pixabay

Pekmezi

Pekmez od drenjina

Potrebno je:

  • 2 kg propasiranih drenjina
  • 1 kg šećera

Priprema:

Zrelim opranim i propasiranim drenjinama dodati polovinu šećera, dokuvati i staviti da se kuva. Kada počne da se zgušnjava dodati ostatak šećera, dokuvati, a zatim vreo pekmez sipati u zagerjane tegle. Sutradan povezati.

Džem od kajsije - © Pixabay 

Pekmez od kajsija

Potrebno je:

  • 5 kg kajsija
  • 1 kg šećera
  • kesica konzervansa

Priprema:

Kajsije oprati, izvaditi koštice, pa ih samleti na mašini za meso. Dodati šećer i konzervans i sve to dobro izmešati. Ostaviti da prenoći i povremeno promešati.

Kuvati u šerpi po 5-6 kutlača, kada počne da se lepi za dno onda je gotov. Postupak ponoviti sve dok ima smese za kuvanje. Pekmez sipati u tegle, a zatim ostaviti u rernu da se uhvati kora, a onda zatvoriti.

[green_text]Prijatno![/green_text]

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti