Ko bi im odoleo? Evo jednostavnog recepta za breskvice

Breskvice - ©Agromedia

Na stolu božićne trpeze vojvođanskih Slovaka nalaze se mnogobrojni kolači, za koje su slovačke domaćice prave majstorice. Mira Stevakova iz Stare Pazove dala nam je recept za breskvice.

Breskvice

Potrebno je:

  • šolja mleka
  • šolja šećera
  • šolja masti
  • 3 žumanca
  • kašičica sode bikarbone
  • 800 g brašna otprilike (da ne budu ni tvrde ni meke kuglice)

Priprema:

Oblikovati kuglice, peći u zagrejanoj rerni. Kad su gotove, izvaditi ih iz pleha i pokriti salvetom da se malo upare, zatim dubiti nožićem pažljivo njihovu sredinu. Ovu sredinu izmrviti, politi malo mlekom, dodati 100 g maslaca, dve štangle čokolade, malo šećera po želji. Ovom smesom filovati udubljenje breskvice, i dve po dve spajati. Gotove breskvice umočiti u mleko u koje je dodat ekstrakt od jagode ili maline, a zatim uvaljati u kristal šećer.

Prijatno!

Komentari