Nekadašnje mesto okupljanja mladih i starih danas je zaraslo u korov

Nekadašnje mesto okupljanja mladih i starih danas je zaraslo u korov

Nekada su bili na ponos svakoga sela, mesto okupljanja i mladih i starih. U njih se išlo na zabave, prela i posela. Danas su postali ruglo. U većini srpskih sela Seoski domovi prepušteni su zubu vremena, oronuli i zarasli u korov.

Seoski turizam - © Pixabay 

Takvu sliku međutim nećete zateći ako krenete od Valjeva prema Bajinoj Bašti i svratite u selo Brezovice. Meštani ovog sela rešili su da vrate stari običaj mobe i sazidaju novi dom. Radove su počeli pošle jeseni, zidalo se i tokom zime, a ovog leta zgrada je već ukrovljena.

Okupili su se meštani stari i mladi da uz podršku Grada Valjeva izgrade novi dom koji će kako se nadaju služiti više nego stari koji je građen daleke 1972. godine.

”Na starom Domu koji je građen pre više od četrdeset godina zub vremena je učinio svoje. Materijal od kog je tada građen je dotrajao i zgrada je počela da se urušava. Zato smo pokrenuli akciju srušili stari dom i na njegovom mestu smo sagradili novi. Sredstva za kupovinu materijala obezbeđena su od strane meštana, a dobrim delom i uz pomoć lokalne samouprave’‘, kaže Sreten Milutinović.

Seoski turizam - © Pixabay

Skoro 250.000 dinara obezbeđena su iz gradskog budžeta u okviru projekta ”Aktivizam mladih i ruralno podučje”. Na izgradnji novog doma isključivo su radili meštani ovog valjevskog sela. U osnovi je kažu dva metra duži i dva metra širi od starog doma. Njega će kažu koristiti i stari mladi za sastanke, proslave, kulturno – umetničke i sportske sadržaje.

”Niko ko je radio nije naplatio nijednu dnevnicu, ovo je sve bio dobrovoljni rad. Meštani su sve sami uradili uz donaciju drugih ljudi koji su pomogli kupovinu građevinskog materijala. Ideja je da se u samom domu napravi sportska sala koju će koristiti učenici Osnovne škole u Brezovicama”, navodi Milutinović.


Blizina brane Stubo Rovni jedna je od mogućnosti za razvoj turizma u ovom delu Valjeva ali problem odlaska mladih iz sela u grad je ovde i dalje prisutan. Meštani su mišljenja da bi izgradnja Doma bar donekle tome mogla da stane na put.

”Od 400 domaćinstava u selu skor 30 posto je zatvoreno. Dosta mladih odlazi ali je dosta manji broj koji onih koji odluče da se vrate”, kaže Radisav Radivojević, meštanin Brezovica.

Autor: Dejan Davidović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica