Kako izgleda seoski turizam u najrazvijenijim selima Srbije?

Kako izgleda seoski turizam u najrazvijenijim selima Srbije?

SEOSKI TURIZAM: Turizam u svetu deli se na vreme pre pandemije i posle pandemije korona virusa. Tako je i u Srbiji. Godina pre pandemije 2019. bila je rekordna za Srbiju po broju poseta i ostvarenom prometu. Pandemija je onda zaustavila taj rast i promenila neke turističke navike. Međutim, 2022. godine Srbija ne samo da se vratila na “zlatne” brojke iz 2019. nego ih i je premašila. Srbiju ovo svrstava među vodeće destinacije u pogledu brzine povratka turističkog prometa na period pre pandemije, a tome je doprineo upravo seoski turizam.

 

seoski turizam

 

Seoski turizam kao faktor povratka srpskog turizma

Seoski turizam u celoj priči zauzima bitno mesto. Upravo je seoski turizam procentualno najviše ispratio ovaj rast, pa je u 2022-oj godini registrovano 40% više domaćinstava koja se bave seoskim turzimom. Tako je u Srbiji registrovano oko 700 domaćinstava koji se bave seoskim turizmom, a procenjuje se da ih neregistrovanih ima još toliko.

 

Šta to toliko privlači turiste i šta je razlog ovolikoj popularnosti seoskog turizma, otkrićete u ovom tekstu na primerima naših najrazvijenijih sela.

Rudno – Vazdušna banja u centru Srbije

Rudno se nalazi se na 1100 metara nadmorske visine, podno planina Radočelo i Golija. Do sela Rudno se stiže Ibarskom magistralom iz pravca Kraljeva, prema jugu. Od Kraljeva je udaljeno oko 100km.

Golija: Prirodni uslovi za proizvodnju teladi


Ruža vetrova u kojoj se sudaraju kontinentalne i mediteranske struje, ovo mesto čini pravom vazdušnom banjom. Rudno je zato popularno odmaralište za sve koji vole šetnje i blago aktivni odmor. Ovo je i mesto sa najviše sunčanih dana, posle ostrva Hvar, na prostoru čitave bivše Jugoslavije, što ga čini dodatno privlačnim.

Seoski turizam – porodični biznis na Rudnu

Na Rudnu je sve u znaku prirode, bogate guste šume, pitomi i raskošni pašnjaci, livade i mnoštvo bistrih planinskih reka. Gastronomska ponuda je takođe takva, pa ćete imati priliku da probate tradicionalne specijalitete tog kraja. Proizvodi od heljdinog brašna su ovde posebna gastronomska atrakcija.


Rudno puno gostiju: Čist vazduh i domaći hleb okupljaju turiste

Seoski turizam na ovim prostorima postoji nekoliko decenija, ali poslednjih par godina se razvija punom parom. Zaslužni za to su domaćinstvo Šekler, Pansion Nebo, etno konačište Vila Selena, koliba Orlovo gnezdo i još nekolicina domaćinstava koji su etno turizam u Rudnu podigli na viši nivo.


Kamena Gora – Spoj tradicije i avanture

Seoski turizam uglavnom odlikuje ne tako aktivan odmor. Kamena Gora je, međutim, izuzetak. Ovo selo smešteno na jugozapadu Srbije, nedaleko od Prijepolja i Nove Varoši, nudi vam brojne aktivnosti, tipične za planinski turizam.

 

Na Kamenoj gori tako možete da planinarite, da se oprobate u paraglajdingu ili sportskom penjanju, a ako vreme dozvoli i u biciklizmu. Ljubitelji vodenih sportova mogu da splavare ili da uživaju u ribolovu.

 

Etno selo Guvnište je posebna atrakcija Kamene Gore. Radi se o selu u kom se nalaze kuće izgrađene isključivo od prirodnih materijala drveta i kamena. U blizini Kamene Gore se nalazi i čuveni manastir Mileševa, zadužbina kralja Stefana Vladislava (1234-1243), u kome se nalazi poznata freska Belog Anđela.

 

Značajno je pomenuti i da se na Kamenoj Gori nalazi najstariji bor u Srbiji, star preko 500 godina, kome su meštani nadenuli ime Sveti bor i danas predstavlja vrlo posećenu znamenitost sela.

 

Cene smeštaja na Kamenoj Gori u proseku se kreću od 5 evra do 15 evra. Kamena Gora je inače popularno odredište za kampovanje, pa ako ste avanturista u ovom smislu, Kamena Gora je destinacija za vas.

Erdevik – Bajka na sremski način

Kada se pomenu sela u Srbiji, nekako se prvo pomisli na sela zapadne i centralne Srbije. Tako sela Vojvodine ostanu u senci. Da je to neopravdano dokaz je selo Erdevik.

 

Erdevik se nalazi nedaleko od Šida i na samo sat vremena vožnje od Beograda. Nadaleko je poznato po istoriji, vinu i svojoj multikulturalnosti. Iako se nalazi na padinama Fruške gore ovo selo ipak ima odlike ravničarskog sela.

 

Tri jezera Moharač, Bruje i Sot su vrlo popularna odredišta, kako za Erdevičane tako i za turiste. Jezero Moharač uređeno je za kupanje, a na njegovim obalama se može i kampovati.  Šume lipe, hrasta, bukve, bagrema, bora i smrče se prostiru na površini od 1500ha i dodatno doprinose bajkovitom izgledu sela.

 

“Kulenijada” koja se održava baš u Erdeviku dokaz je da je reč o gastronomskom centru. Duga tradicija gajenja vinove loze u Erdeviku dovela je do toga da vina ovog kraja spadaju među najpoznatija vina Srednje Evrope. Zato kada se nađete u Erdeviku, ne propustite priliku da probate vina tamrinac, rizling ili belo stono vino.

Vrmdža – Biser istoka Srbije

Na samo 15 kilometara od Sokobanje smešteno je prelepo selo Vrmdža. Bogat biljni i životinjski svet, čist vazduh i veliki broj izvora čiste pijaće vode su glavne odlike ovog sela.

Proizvodnja brašna kao nekad! ‒ 150 godina stara vodenica u Vrmdži uspešno radi i privlači turiste

Od atrakcija Vrmdže ističe se na prvom mestu upečatljiva strma stena na kojoj se nalaze ostaci vrmaškog  grada. Ovo je poznato i kao Latinski grad i veruje se da potiče iz vremena Justinijana.

 

Prirodna atrakcija Vrmdže je i Vrmdžansko jezero. Reč je o jezeru kraškog porekla, prečnika 50 metara. Smešteno je na mirnom mestu, okruženo je zelenilom, a prostor je lepo uređen i popunjen klupama i nastrešnicama.

Male tajne uspešne proizvodnje kozjeg sira u Vrmdži

Samo selo Vrmdže lepo je uređeno, a starinske kuće su vrlo očuvane. Etno muzej u Parohijskom domu potvrda je da se u ovom selu tradicija poštuje na pravi način. U ovom muzeju možete da vidite narodnu nošnju, drveno posuđe kao i grnčariju tipičnu za ovaj kraj. Nedaleko od Vrmdže je i planina Rtanj, vrlo popularno odredište za sve ljubitelje planinarenja.

 

Bogata ponuda za seoski turizam u Srbiji

 

etno sela seoski turizam

 

Kao što ste videli, ponuda seoskog turizma u Srbiji je vrlo bogata i raznolika. Pruža mogućnosti kako za aktivan, tako i za klasičan odmor i to je njegova velika prednost. Mi se nadamo da se vi pronalazite u nekom od ovih vidova odmora, i da ste sada inspirisani da posetite neko selo u Srbiji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica