Seoski turizam – porodični biznis na Rudnu

Seoski turizam – porodični biznis na Rudnu

Rudno je prelepa visoravan na 1100 metara nadmorske visine. Nalazi se na tromeđi Kraljeva, Raške i Ivanjice, smeštena u srcu rezervata biosfere Golija-Studenica i pruža izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma. Te prednosti i vrednosti kraja, tamošnja domaćinstva su iskoristila da uz zdravu hranu privuku mnoge goste.

Seoski turizam na Rudnu © Goran Šljivić

Prve turiste još pre deset godina ugostla je porodica Raska i Dragice Milošević, zatim domaćinstva Šekler i Sretović.

O prirodnim lepotama Rudna i cele rudnjanske visoravni, udaljene osamdesetak kilometara od Kraljeva, pisano je pre nešto više od jednog veka, čak i u prvoj razglednici poslatoj iz tog kraja.

Oni koji su još tada znali za Rudno govorili su o zdravoj klimi, čistim potocima i izvorima koji su presecali i ulepšavali izmešane četinarske, brezove i hrastove šume, zatim čistom vazduhu, gostoprimstvu meštana-gorštaka iz najlepšeg dela podgolijskog kraja.

Nešto kasnije saznalo se da Rudno, posle Hvara, ima najveći broj sunčanih dana tokom godine na prostorima cele bivše Jugoslavije.

“Poljoprivreda, seča i prerada drveta, uz stočarstvo i proizvodnju čuvenog rudnjanskog krompira, decenijama je bilo osnovno zanimanje stanovništva. Zatim je počelo da se ozbiljno razmišlja kako da se prirodne lepote i blizina značajnih kulturno-istorijskih spomenika naše srednjevekovne materijalne i duhovne kulture, pre svega manastiri Studenica i Gradac, kao i Gornja i Donja isposnica Svetog Save, stave u funkciju razvoja celog kraja”, kaže ugledni domaćin Rasko Milošević. On je pre deset godina sa suprugom Dragicom ugostio u svom domaćinstvu prve goste iz Beograda i Novog Sada.

Porodica Milošević © Goran Šljivić

Broj gostiju iz godine u godine se povećavao kao i smeštajni kapaciteti porodice Milošević. Ubrzo su počeli da stižu gosti iz mnogih evropskih zemalja, kasnije i iz Australije i Amerike, Japana i Kine. Svi su se divili raskošnoj lepoti rudnjanske visoravni, ali i zdravoj organskoj hrani proizvedenoj na njivama i baštama vrednih domaćina.


Ko jednom dođe, obavezno nas ponovo posećuje na Rudnu

“Sve je naše: sir, kajmak, meso, jaja, krompir, proja od brašna samlevenog u potočari i to je ono što naše goste, uz prijatnu porodičnu atmosferu, najviše privlači. Naravno,smeštaj u vili Selena, kojoj smo dali ime po našoj unuci, predstavlja gostima veliko zadovoljstvo”, ističe vredna domaćica Dragica.

Raskov sin Dragan, poznati kraljevački slikar, koji je sa suprugom često pomaže roditeljima u svakodnevnim poslovima, sa zadovoljstvo kaže da su gosti-povratnici i najčešći. “Ko jednom dođe, obavezno nas ponovo posećuje na Rudnu”, kazuje Dragan.


Domaćinstvo Šekler već se pročulo po izvanrednom smeštaju u svojim bungalovima. Uz tradicionalna jela tog kraja, posebno su traženi proizvodi od heljde koje domaćica Milijana sprema po posebnim receptima i s velikom pažnjom i ljubavlju. Ona je i pobednica serijala “Kuhinja mog kraja”.

Dobrodošlica za goste © Goran Šljivić


“Puno se radi ali ja sam prezadovoljna poslom i podrškom Grada Kraljeva. Ja i još pet-šest domaćinstava dobili smo potsticajna sredstva od grada kako bi poboljšali i proširili smeštajne kapacitete, i uopšte uslugu, i to nam puno znači. Nadamo se da će tako biti i ubuduće. Stalo mi je i da se proširi broj domaćinstava koja će se bave seoskim turizmom na Rudnu, tim pre što mi nismo u mogućnosti da ugostimo sve one koji žele da ovde provedu svoj odmor”, govori Milijana Šekler.

Tajna uspeha seoskog turizma leži u prirodnim lepotama

Porodica Slađe Sretović takođe je na “velika vrata” ušla u taj posao i već je “rame uz rame” sa domaćinstvima Šekler i Milošević.

“Bog i priroda bili su darežljivi prema Rudnu i nama. Fale nam samo bolji putevi, posebno put Studenica –Rudno, koji je znatno kraći od asfaltnog puta preko Gradca, kojim se takođe stiže do Rudna. Verujem u obećanja gradske vlasti da će i taj problem uskoro biti rešen, jer je to u interesu celog podgolijskog kraja i za sva vremena zaustavlja višedecenijsku migraciju stanovništva”, kaže gospođa Sretović koja je udoban posao u gradu sa svojim suprugom zamenila Rudnom.

Prirodne lepote Rudna © Goran Šljivić

Inače, od pretprošle godine na Rudnu se održava Sajam seoskog turizma koji ima za cilj da afirmiše i pospeši njegov razvoj na području Kraljeva i da regionalno poveže seoska turistička domaćinstva, kako bi razmenili iskustva i ideje i poboljšali svoju ponudu. Nakon dve godine, rezultati su vidljivi i ove godine bilo je znatno više učesnika s bogatijom ponudom nego lani.

Foto: Goran Šljivić

Sagovornici: Dragica, Dragan i Rasko Milošević, Slađa Sretović, Milijana Škler

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica