Vesti – U Topoli puštena u rad prva automatska protivgradna stanica u Srbiji

Vesti – U Topoli puštena u rad prva automatska protivgradna stanica u Srbiji

U Topoli je 10. februara puštena u rad prva automatska protivgradna stanica sa kompjuterskim navođenjem u Srbiji. Stanica kakve u zemljama Evropske unije već odavno postoje, kao savremen način zaštite od grada, locirana je na granici sela Vinča i Gornja Šatornja, podno Rudnika, u najpoznatijem voćarskom kraju.

 

Protivgradna stanica u Topoli ® foto: Biljana Nenković

 

Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da je ovo prva, a plan je da cela Srbija bude „pokrivena“ sa još najmanje 30 automatskih stanica kako bi šteta od elementarnih nepogoda bila svedena na minimum. „U odnosu na stari, ova stanica predstavlja savršen sistem. Na pokretni lanser može da stane 13 raketa koje se ispaljuju za 60 sekundi. Lanser se nalazi na pokretnim šinama, a iz radarskog centra na Bukulji kod Aranđelovca određuje se smer kretanja u azimutu od 360 stepeni“, objašnjava Jugoslav Nikolić.
 

Jugoslav Nikolić - direktor republičkog hidrometeorološkog zavoda ® foto: Biljana Nenković

 

Ovaj sistem protivgradne zaštite preuzet je od Nemačke, Holandije i Švajcarske, čije su oblasti u potpunosti zaštićene od grada automatskim stanicama. Jedna košta oko 60.000 evra i donacija je Ministarstva za vanredne situacije i kompanije Generali osiguranja. Njena cena daleko je manja od štete koju grad nanosi. Pre tri godine u selima u okolini Topole grad je uništio voće, a šteta je bila procenjena na pet miliona evra.
 

Protivgradna stanica u Topoli ® foto: Biljana Nenković

Jedna stanica nije dovoljna da zaštiti voćnjake u 36 sela, koliko ih ima u opštini Topola, ali predsednik skupštine ove varošice, Dragan Jovanović, smatra da je ovo veliki pomak u zaštiti voća.
 


Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da je ovo prva, a plan je da cela Srbija bude „pokrivena“ sa još najmanje 30 automatskih stanica kako bi šteta od elementarnih nepogoda bila svedena na minimum.

Rad stanice ne zavisi od električne energije, jer se napaja na solarnu. Prečnik dejstva raketa je 357 stepeni, što znači da je mrtav ugao tek tri stepena. Da bismo imali koliko-toliko branjenu površinu, potrebne su bar još dve ovakve stanice u našem kraju. Ulog je veliki, jer mi imamo godišnji izvoz voća vredan 15 miliona evra, a svake godine zasadi se novih 500 hektara voćnjaka“, navodi Dragan Jovanović.


 

Protivgradna stanica u Topoli ® foto: Biljana Nenković


Prednost automatske stanice je i to što više nije potrebno angažovati strelce na terenu. Ali, i dalje ostaje problem nabavke protivgradnih raketa. Naime, poljoprivrednici i voćari ovog kraja su proteklih godina bili primorani da sami prikupljaju novac i uz pomoć opštine kupuju rakete kako bi zaštiti svoj rod. Dešavalo se da usred sezone u 16 stanica nije bilo raketa.

Sagovornici: 
Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda
Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola

Autor fotografija:
Biljana Nenković

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica