Zadruga „Lipovac“ obrađuje 50ha pod višnjom – Značajna pomoć stigla iz kabineta za regionalni razvoj

Zadruga „Lipovac“ obrađuje 50ha pod višnjom – Značajna pomoć stigla iz kabineta za regionalni razvoj

Krkobabić u poseti zadruzi „Lipovac“: Selo i zadruge – naš odgovor na krizu © Ministarstvo

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj i Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU obišli su zasade višnje zemljoradničke zadruge „Lipovac“ u selu Baničina u opštini Smederevska Palanka.

Zadrugari i meštani ovog pitomog voćarskog kraja okupili su se u jednom od zasada zadruge koji se prostiru na 50 hektara. U neposrednom razgovoru uz sve mere zaštite koopredsedici su podsetili da je Nacionalni tim za preporod sela Srbije uputio povratnicima i drugim zainteresovanim građanima Srbije, od sredine aprila ove godine do početka avgusta, 20 predloga za ulaganje u poljoprivredu i selo. U sklopu tih inicijativa bilo je reči o konkretnim informacijama za ulaganje u voćarstvo, vinogradarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, pčelarstvo, stočarstvo, lekovito bilje, vodenice i druge grane za koje je postojalo interesovanje.

„U jeku pandemije i velikih izazova kada mnogi naši ljudi u inostranstvu svakodnevno ostaju bez posla, ulaganje u poljoprivredu i selo je pravi odgovor na sve veću neizvesnost kako obezbediti dugoročnu egzistenciju. Oblik organizacije koji Nacionalni tim za preporod sela Srbije predlaže su upravo zadruge, jer udruženi domaćini lakše staju na put svim nedaćama – jeftinije nabavljaju, lakše proizvode, a brže i efikasnije prodaju“, izjavio je Krkobabić.

Krkobabić u poseti zadruzi „Lipovac“: Selo i zadruge – naš odgovor na krizu © Ministarstvo

Zadruga „Lipovac“ ima 54 člana i 15 zaposlenih koji obrađuju svojih 50 hektara zasada višnje i 6 hektara zasada šljive, a investicijom od 14,6 miliona dinara, koju su iz Programa Republike Srbije namenjenog zadrugama 2018.godine dobili za mehanizaciju, povećavši obim proizvodnje, ali i kvalitet i tržišnu vrednost svojih proizvoda, povećali su svoj profit za oko 4 miliona dinara.

Akademik Škorić je istakao kako 25 članova Akademijskog odbora za selo doprinose po pitanju stavova po svim pitanjima vezanim za selo i ponovio značaj zadrugarstva koje bi moglo da vrati život u napuštene seoske kuće, ali i pokrene zaboravljenu prerađivačku industriju.

Sa prisutnima je razgovarao i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

Upravo Podunavlje, tačnije opština Smederevo je kolevka zadrugarstva u kojoj je davne 1894. godine Mihailo Avramović osnovao prvu zemljoradničku zadrugu, a već sledeće godine i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.

Ova poseta je na neki način i praktični uvod u Nacionalni program za preporod sela Srbije čija izrada je u završnoj fazi i očekuje se uskoro njegovo usvajanje.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica