Vesti – Rekordan broj posetilaca na 8. Festivalu rakije

Vesti – Rekordan broj posetilaca na 8. Festivalu rakije

U Obrenovcu je održan osmi po redu Festival rakije, koji se organizuje s ciljem podsticanja malih proizvođača da provere kvalitet svojih proizvoda, unaprede ga i udruže se kako bi robu plasirali i na inostranom tržištu.
 

Festival rakije u Obrenovcu - © Foto: Vukašin Ljuština

 

Milan Živanović iz Lazarevca pobednik je Festivala rakije, koji se svakog novembra već osmu godinu zaredom održava u Obrenovcu. Pored pehara, ovaj mladi poljoprivredni inženjer osvojio je zlatnu medalju za rakiju od kruške, kao i srebrne medalje za rakiju od šljive i dunje. Proizvodnjom rakije Milan se bavi od 2011. godine.
 

Medalja za zlatnu jabukovaču - © Foto: Vukašin Ljuština

Ove godine sam ispekao skoro 30 tona voća, za sada imam i dobru proizvodnju i dobru prodaju. Nadam se da ću se širiti dalje. Ovo je posao koji se ne može ostvariti preko noći – za sve treba vreme, pa tako i za dobru rakiju“, ističe Milan Živanović.
 

Uzorci na Osmom festivalu rakije u Obrenovcu - © Foto: Vukašin Ljuština

Na Festivalu rakije ove godine učestvovalo je više od 40 proizvođača. Učesnika je bilo gotovo iz cele Srbije, najviše iz Lazarevca, Požarevca i Šapca, kao i iz okoline Beograda. Živko Kuzmanović iz sela Belo Polje prvi put je učestvovao na nekom festivalu ovakve vrste a već je uspeo da osvoji zlatnu medalju. Njegov liker od drena zasluženo je osvojio prvo mesto.
 


Na Festivalu rakije ove godine učestvovalo je više od 40 proizvođača, a pred žirijem se našlo više od 60 uzoraka.

Krenuli smo sa malo drugačijom proizvodnjom rakije nego što smo to do sada činili. Kako sam naziv likera kaže, proizvodićemo rakiju koja će biti u službi zdravlja. Želimo da što više propagiramo i proizvodimo rakiju od drena i gloga koji imaju lekovito dejstvo. Ovakvu vrstu rakije proizvodimo iz čiste ljubavi, a ne zarad materijalnog dobra, i ona ipak pokazuje da ima kvalitet“, ističe Živko Kuzmanović.
 

Šljivovica - © Foto: Vukašin Ljuština


Kvalitet dobar, konkurentnost pojačana

Prema rečima organizatora festivala, Dragana Lazarevića, kvalitet rakije iz godine u godinu sve je bolji, a pred žirijem su se i ove godine našle sve vrste rakije, počev od najmasovnije šljive, preko kajsije, dunje, breskve, jabuke, kruške.

Karakteristika je da su ove godine ljudi donosili manji broj uzoraka rakije nego što je to bilo ranijih godina. Da li se radi o lošijoj godini kada je u pitanju proizvodnja rakije, ili se radi o nekim drugim parametrima, nije poznato. Ipak, pred žirijem se našlo više od 60 uzoraka rakije. Drago mi je da je ovakav odziv postignut i da je iz godine u godinu sve veći broj izlagača koji dolaze na Festival. Na ovogodišnjem Festivalu ponudili smo i sadržaj više, a to je jedno kratko predavanje Enološke stanice iz Vršca koja je jedna od dve akreditovane laboratorije u Srbiji za ispitivanje jakih alkoholnih pića“, objašnjava Dragan Lazarević.
 


Pred žirijem su se i ove godine našle sve vrste rakije, počev od najmasovnije šljive, preko kajsije, dunje, breskve, jabuke, kruške.

Ovogodišnju manifestaciju podržala je Gradska opština Obrenovac, kao i Sportsko-kulturni centar, u čijim prostorijama je održan Festival. I ove godine uzorke je ocenjivao stručni žiri iz Osečine, sačinjen od tri tehnologa koji godinama rade na izlaznom kvalitetu jakih alkoholnih pića.
 

Žuti brk na Festivalu rakije u Obrenovcu - © Foto: Vukašin Ljuština

Kako ističu sami organizatori, do kraja godine u planu je i širenje manifestacije, na kojoj bi bio predstavljen širi spektar poljoprivredne proizvodnje, od vina, zimnice, do suhomesnatih proizvoda. Ovakva manifestacija podstakla bi poljoprivredne proizvođače da svoje proizvode plasiraju i na tržište izvan granica Srbije.


Sagovonici:
Milan Živanović, pobednik festivala rakije iz Lazarevca,
Živko Kuzmanović, proizvođač iz Belog Polja,
Dragan Lazarević, organizator festivala
Foto: Vukašin Ljuština

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica