Poljoprivrednici, tako je kako je – drugi način ne postoji, sledeći put izađite svi

Poljoprivrednici, tako je kako je – drugi način ne postoji, sledeći put izađite svi

Protesti poljoprivrednika nedavno su okončani. Pitali smo gospodina Nedeljka Savića za komentar, sada nakon nekoliko dana.

 

Protesti su okončani i kako vi, eto neko ko je u organizaciji poljoprivrednika u Braničevskom okrugu, sada nakon nekoliko dana doživljavate te pregovore i proteste i da li ste zadovoljni ili nezadovoljni i kako biste ocenili  te pregovore?

protesti ratara maj 2023

Vi znate da je učestvovalo više udruženja, mi iz udruženja STIG smo jedno od 7 udruženja koje su napravile sporazum sa Vladom Republike Srbije, a to su onih 7 zahteva vezanih za popravku stanja u poljoprivredi. U principu znate da je subvencija podignuta na 18.000 dinara i da je dato 100 l dizela bez akciza od sledeće godine. Znate da će drugačije da se deli budžet. Ono što je odrađeno to je prvi sastanak vezano za stanje tržišta mleka pre svega. Očekuje se da se napravi sastanak u Vladi Republike Srbije, gde će se videti šta se dešava sa stanjem zaliha pšenice, tražnjom, znači kompletnog tržišta pšenice.

protesti poljoprivrednika dogovor

PISALI SMO: Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije: Promene, protesti ili KRAJ POLJOPRIVREDE

S obzirom da se bližimo polako i žetvi pšenice, to je sigurno jedno od važnijih pitanja jer svi znamo da je trenutna cena ispod 20 dinara, neki pričaju 18 negde se spominje 16 i tako dalje.


Mi imamo informaciju sa stranih berzi, a jedan pokazatelj situacije, to je izjava pojedinih izvoznika za medije gde se plasiraju neke priče, u šta mi nećemo da verujemo zato što smatramo da nisu istinite. To je da se uvozi ukrajinska pšenica, što smatramo da nije tačno, to može da se proveri po carinskim papirima. Drugo stvar je da je smanjena potražnja i da ni jedna berza, kako privatna tako ni Novosadska, bukvalno ne trguje sa pšenicom, što smatramo da se to namerno radi iz jednog jedinog razloga – da se nama obori cena pšenice.

PISALI SMO:

Umesto na njive, idemo na PROTESTE! Zadnji čas za OPSTANAK POLJOPRIVREDE!


NEODRŽIV izvoz iz Ukrajine: protestna pisma premijera, predsednika i seljaka!

Znači kako je krenulo, očekujete da opet se namesti situacija i da prvi dinar u ovoj godini koji poljoprivrednici očekuju da zarade i neće baš doći u njihov džep?


Mi ćemo se boriti svakako, uradićemo ono što je do nas. Svakako ćemo da napravimo taj sastanak pre svega, ali jednostavno nećemo da nasednemo na tu priču, mi kao udruženje i kao potpisnik i jedno od 7 udruženja. Sve akcije ubuduće su tu da ćemo pokušati da stabilizujemo tržište koliko je to u našoj moći. Znači mogućnosti koje mi imamo ćemo iskoristiti, a zna se da su dosta poljoprivrednika zaduženi, i da će im se u principu ta pšenica uzeti veoma jeftino.

I evo opet da se vratimo na proteste i na pregovore. Vi ste, kako vas citiraju mnogi Mediji, doneli zaključak da je negde napravljen neki kompromis i sa jedne i sa druge strane i da nije niko potpuno zadovoljan ali da nema ni nezadovoljnih.

Pa u principu to nikad nije ni bilo moguće da svi budu zadovoljni. Ja ću da ponovim – da smo dobili duplo manje nego što smo tražili, a duplo više nego što smo imali, to su moje reči i to je da kažemo neki zaključak cele ove priče. Svi ti, a i ja sam bio jedan od učesnika, da kažemo da sam to i vodio. To je trajalo 5 dana, a vi ste svi svesni da je to jednostavno moralo i da se prekine i da se završi nekim dogovorom. U principu, mi ne planiramo ovde da stanemo. Možda je neko i razočaran, ali sledeći put neka izađe, a verujte uglavnom su najnezadovoljniji oni koji nisu ni izašli. A OK, sledeći put ćemo nešto drugo da pomerimo i to je jedan od načina, drugi način ne postoji.

PISALI SMO:

Počinju PROTESTI! Premijerka odbacila SVE zahteve poljoprivrednika Srbije!

Potpisan dogovor sa poljoprivrednicima: ostaje da se vidi šta dalje

Pa dobro, evo onda ovako nekako smo zajedno uspeli nadam se da malo napravimo i ocenu trenutnog stanja i tog ambijenta u kome poljoprivrednici posluju i verujem da ima i onih koji će da budu zadovoljni ovim, a što vi kažete uvek ima i onih koji i neće biti. 

Zahvaljujemo se Nedeljku na razgovoru, a poljoprivednicima želimo srećnu sezonu i što bolje uslove i prilike.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica