Umesto na njive, idemo na PROTESTE! Zadnji čas za OPSTANAK POLJOPRIVREDE!

Umesto na njive, idemo na PROTESTE! Zadnji čas za OPSTANAK POLJOPRIVREDE!

Predsednik Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Zlatko Kokanović, rekao je da će se poljoprivrednici pridružiti protestu koji je planiran u petak u Beogradu. Njegove kolege Milan Pajić i Miroslav Matković, iz Bogatića i iz Subotice, poručuju da su spremni da krenu traktorima za Beograd ukoliko im Vlada Srbije ne ispuni zahteve.

Poljoprivrednici širom Srbije počinju proteste. Posle propalih pregovora sa Vladom Srbije, oni su odlučili da će danas izaći na ulice. Prema rečima Zlatka Kokanovića, sa protestima će se nastaviti i narednih dana, a deo poljoprivrednika planira da se pridruži „Protestu protiv nasilja“ koji se održava u petak u glavnom gradu Srbije.

Foto Ljubiša Mladenović

„Mi smo danas izašli na ulicu… Nastavljamo sutra i prekosutra i sa našim protestima. Za petak ćemo odlučiti da li ćemo traktorima za Beograd, ali svakako dolazimo. Organizacije koje se nalaze bliže će doći sa traktorima, a neki od njih će ići i za Novi Sad“, objašnjava Kokanović.

 

PISALI SMO:

Stop sistematskom državnom nasilju nad poljoprivrednicima!


Poljoprivrednici kao proizvođači novostvorenih vrednosti su oduvek bili zapostavljeni i ponižavani u društvu, a natočito od države koja se prema njima odnosila nasilno i sa velikom dozom nepoštovanja. Ponižavala ih na svakom koraku.

Godinama se to tolerisalo od strane poljoprivrednika i sporadičnim protestima ipak pokazivalo nezadovoljstvo, što nije donelo željene rezultate. Država je uglavnom donosila odluke i zakone na štetu poljoprivrednika. Nema gotovo nijednog pozitivnog primera u korist poljoprivrednika.

Milan Pajić, iz Udruženja „Mleko Mačva“ koji zastupa proizvođače iz Mačve i okoline, kaže da će oni narednih dana biti ispred opštine u Bogatiću, ali da će sa traktorima krenuti put Beograda ukoliko im premijerka Srbije Ana Brnabić ne ispuni zahteve.


„Mi smo planirali na put u Beograd, ako nam ne ispune zahteve… Ne očekujem da će ispuniti zahteve. Šta da očekujem od ove države kad su nas ostavili“, objašnjava on.

Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice imao je identičnu poruku.


„Do petka ćemo čekati ovde ispred opštine u Subotici. Ako premijerka ne potpiše naše zahteve mi smo spremni da traktorima krenemo za Beograd“, naglasio je on.

PISALI SMO:

DOKLE ČEKANJA? Kratak rok za subvencije, a BESKRAJNO čekanje na registraciju frustrira poljoprivrednike!

ONEMOGUĆAVANJE POLJPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA DA PODNESU ZAHTEV ZA SUBVNCIJE PO HEKTARU OBRADIVE POVRŠINE ZBOG PREDUGOGO ČEKANJA NA REGISTRACIJU NOVOG POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVA, A KRATKOG ROKA ZA PODNOŠENJE SUBVENCIJE

Poljoprivredni proizvođači koji registruju novo gazdinstvo preko sistema eAGRAR su prosto uskraćeni da podnesu Zahtev za subvencije po hektaru, jer, iako su uredno već prvog dana podneli Zahtev za registraciju novog gazdinstva na sistem eAGRAR, još uvek čekaju da se ažuriraju podaci o BPG broju svog gazdinstva na sistemu eAGRAR, bez kojeg ne moze ništa dalje da se radi, a krajnji rok za podnosenje subvencija se bliži, 31.maj 2023.godine.

Više desetina hiljada građana učestvovalo je prošlog petka u šetnji od Skupštine Srbije do mosta Gazela poslali su jasnu poruku vlastima da očekuju ispunjenje svih zahtevi koji su definisani još u ponedeljak. Posle gotovo dvosatne blokade Gazele, uz nezaboravne kadrove na Gazeli, organizatori su najavili „konačni“ protest u petak sledeće nedelje.

Naredni skup planiran je za petak ispred Skupštine Srbije s početkom u 18 sati.

Organizatori traže od vlasti u Srbiji da se kao reakcija na dve tragedije smeni rukovodstvo REM i RTS, oduzme nacionalna frekvencija televizijama Pink i Hepi i zabrane tabloidi koji promovišu nasilje.

Opozicija traži i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade, kao i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, traži se i smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Ratari i stočari očekuju od vlasti i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu. Oni imaju zahteve vezane i za premije za mleko.

“Pokušali smo još prošle godine da ukažemo na poremećaje na tržištu”, rekao je Savić i dodao da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

Ovi protesti praćeni su i nejasnim pretnjama poljoprivrednicima što dodatno stvara tenzije i otpore, nepotrebno i sasvim suprotno pravima na slobodu izražavanja mišljenja i govora.

 


Vreme je da vlast ozbiljno i realno sagleda propuste u poljoprivredi i HITNO reaguje, umesto ataka na one koji hrane ovu zemlju!

Izvor: BETA, AGROmedia, Nova.rs, Twitter

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica