NEODRŽIV izvoz iz Ukrajine: protestna pisma premijera, predsednika i seljaka!

NEODRŽIV izvoz iz Ukrajine: protestna pisma premijera, predsednika i seljaka!

IZVOZ IZ UKRAJINE: Premijeri Mađarske, Poljske, Slovačke i Rumunije i bugarski predsednik uputili su zajedničko pismo predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen tražeći od Evropske komisije da hitno preduzme mere za rešavanje neodržive situacije izazvane povećanim uvozom žitarica iz Ukrajine, izjavila je ministarka poljoprivrede. najavio je Ištvan Nađ.

Istovremeno, U Poljskoj farmeri prete da će „upropastiti“ posetu Zelenskog zbog spora oko žita.

Proizvođači žitarica kažu da ih podriva bescarinski uvoz iz Ukrajine.

Ministar je rekao da rusko-ukrajinski rat i povećane cene energenata i ulaznih troškova izazvane „pogrešnim briselskim sankcijama” kao odgovor na njega takođe veoma teško pogađaju evropske poljoprivrednike.

 

U državama članicama koje se graniče sa Ukrajinom, uključujući Mađarsku, ovo je otežano neviđenim količinama uvoza žitarica i uljarica koji ulaze i ostaju u ovim zemljama. Dodatno,

 

Ukrajinska poljoprivreda, koja uživa potpun bescarinski pristup evropskom tržištu, počela je da izvozi velike količine živine, jaja i meda, što istiskuje mađarske proizvode sa njihovih tradicionalnih tržišta i obara prodajne cene poljoprivrednika ispod nivoa troškovi proizvodnje,” rekao je Ištvan Nađ.

Ministar je dodao da u cilju hitne pomoći poljoprivrednicima koji se suočavaju sa problemima u prodaji zbog uvoza iz Ukrajine, pozivaju na povećanje iznosa raspoloživih sredstava za izuzetnu podršku, uz uključivanje dodatnih sredstava, jer je jasno da situacija ne može biti rešeno sredstvima raspoloživim za ovu namenu u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i iz republičkih budžeta.


pšenica

Takođe, kako bi se situacija kratkoročno rešila, traže od Evropske komisije da ispita mogućnost da EU u humanitarne svrhe otkupi žitarice uskladištene u pograničnim državama članicama, koje su proizvedene i ne mogu da se prodaju zbog pada cene uzrokovane uvozom, odnosno situacije do koje je doveo izvoz iz Ukrajine..

 


Poljski farmeri prete da će poremetiti posetu Varšavi Vladimira Zelenskog zbog tvrdnji da ukrajinsko žito preplavljuje njihovo tržište, u potezu koji bi Rusiji pružio vredan dokaz pukotine zapadne solidarnosti.

 


Ukrajinski predsednik bi trebalo da poseti glavni grad Poljske u sredu kako bi izrazio zahvalnost na solidarnosti zemlje u vezi sa ratom sa Rusijom, ali poljski proizvođači žitarica upozoravaju da bi mogli izaći na ulice kako bi “upropastili” ovu priliku.

 

„Varšava bi trebalo da razmisli o tome“, rekao je Marcin Sobčuk, predsednik Udruženja poljoprivrednika Zamošća, u intervjuu za poljsku novinsku internet stranicu Interia. On je rekao da je udruženje spremno da „pokvari” posetu i dodao: „Ideja ima mnogo, ali je rano govoriti o tome”.

 

Kao deo inicijative EU, sve carine i kvote su ukinute na ukrajinski izvoz žitarica u 27 država članica bloka kako bi se olakšao tranzit proizvoda širom sveta, uključujući i Afriku, gde je ruska blokada ukrajinskog izvoza bila posebno osetna.

 

Žito, međutim, nije uspelo da se izveze iz nekih istočnih zemalja EU, uključujući Poljsku, Mađarsku i Rumuniju, što je snizilo cene u tim zemljama i podstaklo negodovanje u poljoprivrednim zajednicama.

 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kaže stop za izvoz iz Ukrajine. On je rekao da će tražiti od Evropske komisije i država članica da ponovo uvedu barijere ukrajinskom izvozu žitarica, ali poljski farmeri tvrde da ništa nije učinjeno.

 

„Mislili smo da nas je ministar shvatio ozbiljno, ali se ispostavilo da je drugačije“, rekao je Sobčuk.

Poljska je jedna od najvećih lobista Ukrajine otkako je Vladimir Putin poslao svoju vojsku u ovu zemlju u februaru 2022. godine i pozvala je EU da ide dalje i brže u svom režimu ekonomskih sankcija.

 

Moravjecki je bio jedan od prvih evropskih lidera koji je posetio Kijev i snažno se zalagao za rano članstvo Ukrajine u EU, u okviru koje bi njeni izvoznici uživali u slobodnoj i neopterećenoj trgovini.

 

Domaća politika je, međutim, počela da se upliće, a vlada je nedavno smanjila svoju finansijsku ponudu ukrajinskim izbeglicama i sada je signalizirala da se protivi da se žito razorene ratom gomila u Poljskoj.

 

Žito se skuplja zbog nedostatka transportnih kapaciteta za njegovo dalje kretanje. Specifična infrastrukturna pitanja leže u tome što ukrajinski teretni vozovi koriste koloseke različite od onih na železnici EU, kao i potrebu da se da prioritet uvozu uglja u Poljsku nakon zabrane ruskog uvoza.

Takođe je došlo do smanjenja potražnje iz Afrike od globalnog ekonomskog pada.

 

Kako se rat nastavlja, lokalni farmeri su sve glasniji u svojim pritužbama da ih potkopava uvoz žitarica iz Ukrajine, koji je porastao na 2,45 miliona tona 2022. sa nešto manje od 100.000 tona u normalnoj godini.

Zemlje članice EU nedavno su odobrile 56,3 miliona evra za podršku bugarskim, poljskim i rumunskim poljoprivrednicima, a poljsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je kompenzaciju. Međutim, novac je opisan kao „kap u moru“. Ranije ovog meseca, poljski ministar poljoprivrede, Henrik Kovalčik, gađan je jajima tokom panel diskusije sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušem Vojčehovskim.

 

Dok se uvoz žitarica u istočnoj Evropi gomila, ukrajinski izvoz ostaje smanjen za skoro 18% na 36,9 miliona tona na godišnjem nivou, nakon ruske invazije i blokade ključnih luka kao što je Odesa i neujednačene primene sporazuma sa Moskvom da se omogući slobodan tranzit.

 

Izvori: hungarytoday.hu, The Guardian 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica