Potpisan dogovor sa poljoprivrednicima: ostaje da se vidi šta dalje

Potpisan dogovor sa poljoprivrednicima: ostaje da se vidi šta dalje

Predlozi:

1. Povećanje subvencija sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru (6.000 dizel + 3.000 direktno).
2. Premija na mleko se podiže sa 15 na 19 dinara po litru.
3. Regres za mlečne krave se povećava sa 30.000 na 40.000 dinara po kravi.
4. Ukida se 50 odsto naknade za odvodnjavanje ove godine i u potpunosti sledeće godine.
5. Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda.
6. Razgovor sa mlekarama.
7. Uvođenje mlečnih kvota — analiza i razgovori.
8. Analiza kako urediti tržište žitarica.
9. Uvođenje plavog dizela od 1.1.2024. godine.
10. Razgovori oko nove agrarne politike i politike subvencija da krenu odmah.

 

 

dogovor poljoprivrednika


Jednoglasnom Odlukom svih Udruženja danas u 8 sati ujutru je potpisan i overen Sporazum između Vlade i Udruženja poljoprivrednika: Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja „STIGˮ Požarevac, Udruženja „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ. Sporazum je rezultat pregovora i sve dogovoreno urediće se odmah.

dogovor poljoprivrednikadogovor poljoprivrednika dogovor poljoprivrednika


Izjava Mileta Bate Slankamenca:

“Kao prvo i osnovno iskreno se nadamo da smo poslednji put u životu rešavali problem sa ulice. Hvala ŠAČICI HRABRIH, PONOSNIH i…. poljoprivrednika, što se osmelila i pomogla svim poljoprivrednicima da se pomere sitan korak napred! BRAVO ZA PREGOVARAČE uspeli su da ispregovaraju sve tačke zahteva. Šta to znači deo tačaka zahteva rešen ne onako kako smo se nadali ni blizu, ali je rešen. Ako ćete demagoški odgovor subvencije po ha i regres za naftu je 100% veći za 2023. nego što je bio pre pet dana. Iskreno mnogo je manje nego što smo tražili koliko god nije NE MOŽE i VIDEĆEMO. Premija za mleko je 19 din i da smo mi pregovarali sa pozicije koju smo imali bila bi sigurno veća. Odvodnjavanje rešeno, pola ove godine od sledeće se ukida. Mlečne krave 40.000 din. Zaštitna cena mleka *** liberalno tržište. Subvencije po ha do 100 ha od 01.01.2024. Nafta bez akciza za 100lit po ha za sve površine upisane u RPG od 01.01.2024. sada bar znamo od kad, do pre par dana to nam je bila misaona imenica.

Sve sporno ulazi u Sporazum

*- Regulisati tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka, a što će biti predmet daljih razgovora u najkraćem roku;
– Pronaći rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan;* *-Nastaviti razgovore oko budućeg agrarnog budžeta, nove agrarne politike i politike subvencija u najkraćem mogućem roku.*
**Da učesnici protesta poljoprivrednika neće biti procesuirani ukoliko su kažnjavani na protestu poljoprivrednika.

* *Strane se obavezuju da će savesno i odgovorno ispuniti sve obaveze propisane ovim sporazumom i da će nastaviti intenzivnu komunikaciju po pitanju mera za unapređenje poljoprivredne politike.

* Regulisati tržište uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka.

Ovo uvodimo na mala vrata svim poljoprivrednim proizvodima urgentno je za proizvođače mleka BACAJU GA! Ako smo uspeli da otvorimo Pandorinu kutiju i počnemo da razgovaramo i rešavamo dobro je Gandijevski je uspelo, ako nismo onda ne daj bože sledećih protesta! Bermudski trougao POLJOPRIVREDNICI-STRUKA-VLAST od sutra mora da počne da zrači i zadržava mlade na selu. Još jednom hvala svima!”

Ipak, oni najavlju da nisu u potpunosti zadovoljni i da bi već sutra ponovo mogli da blokiraju ulice ukoliko to bude potrebno.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica