Počinju PROTESTI! Premijerka odbacila SVE zahteve poljoprivrednika Srbije!

Počinju PROTESTI! Premijerka odbacila SVE zahteve poljoprivrednika Srbije!

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je danas sve zahteve poljoprivrednika Srbije koje je prošle nedelje uputilo više udruženja stočara i ratara, saopštio je danas, posle sastanka, predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić.

On je za Betu rekao da su sastanku prisustvovali samo premijerka Brnabić i predsednik Odbora Skupštini Srbije za poljoprivredu Marijan Rističević.
“Brnabić je odbacila sve zahteve, rekla je da o njima možemo da razgovaramo tek sledeće godine. Oni su nam ispirali mozak, mi smo ih prekidali i to je trajalo dva sata”, rekao je Ćurčić.

Dodao je da je posle sastanka stigla ponuda savetnika u Ministarstvu poljoprivrede Nenada Dolovca da predstavnici tih uduženja u četvrtak razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je taj zahtev odbijen.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije i Uduženja “Naše mleko”, Banski paori, poljoprivrednici Bavništa i Stiga i još neka su prošle nedelje su Brnabić saopštili da traže subvencije po hektaru od 300 evra, garantovanu cenu mleka od 75 dinara po litru, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), cenu dizela na koju se neće obračunavati akciza i PDV i subvencije po grlu goveda od 40.000 dinara.

Dogovor je bio, kako je rekao da se zahtevi analiziraju i danas saopšte rezultati i odgovor da li se prihvataju.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, kako je rekao Ćurčić, sutra će se sa mehanizacijom okupiti pre podne ispred zgrade Sajma u Novom Sadu, a da će se danas dogovoriti kada prenesu informaciju o rezultatima razgovora dogovoriti gde će, oko podne, početi blokade u drugim gradovima.

On je rekao da ukoliko predstavnici Vlade Srbije do četvrtka ove nedelje ne ispune zahteve da će mehanizacijom krenuti za Beograd.

Predsednik Udruženja “Stig” iz Požarevca Nedeljko Savić rekao je za N1 da nije iznenađen odgovorom vlade. “Da bi se ovo ispunilo i poljoprivreda krenula napred, potrebno je dosta novca. Nemamo razumevanje vlade i predstojećim akcijama pokušaćemo da skrenemo pažnju na nas”, rekao je Savić.


Ništa od pregovora, od sutra protest poljoprivrednika

Poljoprivrednici nikakav dogovor nisu postigli na današnjem sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i od sutra će krenuti u proteste.

Predsednik Udruženja “Stig” iz Požarevca Nedeljko Savić kazao je da su poljoprivrednici izneli zahteve, ali da nijedan nije ispunjen i da su primorani da od sutra u 9.00 sati krenu u proteste.

“Iskreno, nisam iznenađen odgovorom vlade. Da bi se ovo ispunilo i poljoprivreda krenula napred, potrebno je dosta novca. Nemamo razumevanje vlade i predstojećim akcijama pokušaćemo da skrenemo pažnju na nas”, rekao je Savić.


Istakao je i da će protest biti organizovan kao protestna vožnja.

“Stajaće se pored puta, a posle toga uslediće jače mere. U prvom delu protesta nećemo maltretriati građane… Stajaćemo pored puta”, rekao je Savić.


Pozvani su svi poljoprivrednici da se pridruže protestu.

Poljoprivrednici traže subvencije od 300 evra po hektaru i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Ratari i stočari očekuju od vlasti i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu. Oni imaju zahteve vezane i za premije za mleko.

“Pokušali smo još prošle godine da ukažemo na poremećaje na tržištu”, rekao je Savić i dodao da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

Izvor: BETA

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica