Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije: Promene, protesti ili KRAJ POLJOPRIVREDE

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije: Promene, protesti ili KRAJ POLJOPRIVREDE

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je veoma važno voditi računa o domaćim poljoprivrednicima i da oni imaju podršku i razumevanje svoje države, saopšteno je iz njenog kabineta posle sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika.

Ana Brnabić

Sa premijerkom su se sastali predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, udruženja Naše mleko, Poljoprivredni proizvođači Subotica, STIG, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata kao i Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja.

Oni su predočili niz predloga koji bi, prema njihovom viđenju, doveo do poboljšanja položaja poljoprivrednika.

Ovo su detalji sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, udruženja Naše mleko, Poljoprivredni proizvođači Subotica, STIG, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata kao i Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja:

1. Zagarantovana cena mleka od 78 dinara koju su tražili neće se uzeti u razmatranje i to nikako neće uraditi jer to ne mogu da urade jer će u tom slučaju svi tražiti i to ne prihvataju

2. Subvencije po hektaru od 35.000 dinara se uzima u razmatranje i o tome ce nas izvestiti u ponedeljak

3. Premija za mleko od 20 dinara se isto uzima u razmatranje i po njihovim obećanjima pokušaće bar za dva kvartala da isplate po 20 dinara, odgovor dobijaju u ponedeljak

4. Referentne vrednosti za zitarice po Pariskoj i berzi Budimpeste


5. Regulisanje uvoza mleka tj uvođenje prelevmana na sve mlečne proizvode i na EU i na drzave CEFTA sporazuma obećano i očekuje se potvrdu u ponedeljak

6. Ukidanje akcize za dizel gorivo nisu prihvatili i izričiti su da to ne može i da se to neće razmatrati ni prihvatiti

7. Regres za krave sa 30.000 na 40.000 tu ništa nije posebno od odgovora, dobili su “razmotrićemo”


8. Razmatrace se ukidanje odvodnjavanja i taj odgovor dobija se u ponedeljak.

 Ovo je rezime sastanka, a za 16.05.2023 ostaju u organizovanju protesta i ako zahtevi budu usvojeni lako cemo se mi povuci ali ako ne protesti ostaju i moramo se izboriti do kraja jer u suprotnom za nas je kraj.


Dogovoreno je da se sastanak u istom formatu održi i sledeće sedmice, kada će se, nakon obavljenih analiza i konsultacija, odlučivati o predlozima sa kojima su poljoprivrednici danas upoznali premijerku.

 

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić komentarisao je takođe kako je uvođenje e-agrara u sred prolećnih radova napravilo, prema njegovim rečima, opštu pometnju, pa su zakasnili državni podsticaji za prolećnu setvu.

LINK: Pometnja, život iz slamarice ko ima i 0 konkurentnosti u srpskoj poljoprivredi!

„U Srbiji je opšti haos, dok u zemljama članica EU podsticaji idu normalno od 300 do 600 evra po hektaru, kod nas su 9.000 dinara, ni 80 evra. U uslovima otvorenih granica prema tim zemljama konkuretnost poljoprivrede Srbije je pala na nulu, pa nije konkurentna čak ni zemljama koje ratuju i svoje proizvode prodaju ispod cene koštanja“, rekao je Negovan.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je setva kukuruza u Vojvodini pri kraju i da vreme nije dozvolilo da se poštuju rokovi.

Setva pšenice, kako je rekao, koštala je oko 180.000 dinara po hektaru, kukuruza oko 170.000, a suncokreta od 150.000 do 160.000 dinara.

 

„Ako pšenica, koju je ove godine zahvatila retka bolest, žuta rđa i rodi pet tona po hektaru, a cena ostane 20 dinara po kilogramu, ‘zaradićemo’ 100.000, a uložili smo 180.000 dinara“, rekao je Jakšić.

 

Dodao je da su poljoprivrednici ove godine štedeli na svemu u setvi da bi smanjili troškove, kilogram mineralnog đubriva urea u januaru, kada se nabavljalo za prvu prihranu pšenice, koštalo je 100 dinara, a pre dve godine manje od 40 dinara.

 

Troškove je, kako je rekao, delom smanjilo pojeftinjenje mineralnog đubriva KAN i AN za drugu prihranu pšenice, pa je sa oko 100 dinara po kilogramu cena pala na oko 50 dinara. Pšenica je ove godine na pojedinim parcelama, prema njegovim rečima morala da se zaprašuje zbog bolesti tri puta, a možda će morati još jednom, što povećava troškove proizvodnje.

Jakšić je rekao da je tokom aprila i početkom maja problem pravila i suša jer bačeno đubrivo nije moglo da se rastopi i da je današnja kiša dobrodošla.

On je rekao da ni sam nije dobio novac za subvencije, iako se preko e-agrara prijavio prvog dana, kada je bio na 50.000 mestu i da je u južnom Banatu retko ko dobio taj novac.

Šta očekujete sledeće nedelje?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica