Šta su NEMATODE i kako da ih iskoristite u baštovanstvu

Šta su NEMATODE i kako da ih iskoristite u baštovanstvu

Nematode su sitni organizmi koji žive u zemljištu, crvi mikroskopske veličine koji se hrane i preživljavaju na veoma specifičan način. Za baštovane su važne dve vrste nematoda: korenove i korisne nematode.

Šta su nematode

Kvalitetna baštenska zemlja vrvi životom i aktivnošću. Ono što se dešava ispod tla čini čitav ekosistem sa mikroorganizmima i insektima. Neki stanovnici zemlje su dobri, a neki oštećuju korenje biljaka ili se pojavljuju da šire bolesti i jedu vaš travnjak, cveće, povrće i začinsko bilje. Korisne nematode mogu pomoći da se vaša bašta oslobodi nekih uobičajenih insekata.

Šta su nematode?

Nematode su brojna i raznovrsna grupa životinja, sitni crvi prisutna svuda u biosferi, uključujući i antropogene ekosisteme.

Ipak, zbog svog skrivenog načina života i sitnih dimenzija, široj javnosti su uglavnom nepoznate. Malo je poznato da, osim štetnih, postoje i korisne nematode koje se uspešno koriste za suzbijanje insekata i puževa.

Veći broj vrsta nematoda štetne su za biljke u vašoj bašti, jer parazitiraju na korenu biljaka, hraneći se sadržajem korenovih ćelija, a štetnost varira od broja jedinki u zemljištu. Biljke zaražene nematodama slabo su razvijene i uglavnom propadaju. Takve nematode zovu se Meloidogine, ili nematode korenovih gala.

Sa druge strane, postoje nematode koje su prirodni neprijatelji različitih štetočina, pa su više nego poželjne na vašem imanju. Dve najčešće vrste takvih nematoda su Heterorhabditis i Steinernema, i spadaju u entomopatogene nematode.

Tokom duge evolucije i suživota sa raznim insektima, nematode iz rodova Heterorhabditis i Steinernema su razvile jedan neobičan način života. One nose sa sobom specifične bakterije, koje se oslobađaju prilikom naseljavanja u insekta domaćina. Rezultat je taj da se te bakterije brzo razmnožavaju i ubijaju insekte svojim toksinima.

Nematode


Iz tog razloga, one su prirodna, ekološki prihvatljiva metoda za iskorenjivanje štetočina koji žive ispod zemlje. Ove vrste ne utiču na ljude, životinje ili druge insekte koji ne borave, barem deo svog životnog ciklusa, ispod tla.

Treba pomenuti da postoje i mnoge druge vrste nematoda koje nisu paraziti biljaka ili insekata, već se hrane gljivama, bakterijama i drugim nematodama.

Ove vrste pomažu u razgradnji organskih elemenata u zemljištu i čine hranljive materije dostupnim biljkama. Mnoge vrste se proučavaju da bismo naučili i razumeli kako poboljšavaju i koriste tlo.


Korisne nematode u borbi protiv štetočina

Korisne nematode se najčešće koriste za suzbijanje štetočina na usevima, travnjacima i baštama, rasadnicima, citrusima, brusnicama i pečurkama. U komercijalnoj upotrebi dostupno je pet različitih vrsta. Svaka vrsta cilja na određene insekte sa nekim preklapanjima.

Mnogo običnih baštenskih insekata živi ili proizvodi pod zemljom. Korisne nematode traže potencijalne domaćine tako što otkrivaju hemijski potpis štetočina i uništavaju ih, a njihov životni vek je oko dve nedelje.


Korisne nematode uspešno suzbijaju sledeće štetočine: žičnjake, grčice, podgrizajuće sovice, rovce, larve mušica sciarida u proizvodnji rasada i sl.

Kako ih iskoristiti u bašti

Ukoliko razmišljate o primeni korisnih nematoda u bašti, najvažnije je da se uverite da tip koji izaberete zaista ima potencijal da inficira ciljanu štetočinu. Korisne nematode su osetljive na svetlost i temperaturu i manje efikasne u hladnom ili suvom okruženju, pa istražite koji tip najbolje funkcioniše u vašim klimatskim uslovima.

Korisne nematode su efikasne kao kontrola štetočina samo tokom treće faze svog životnog ciklusa. Mogu se čuvati nekoliko meseci na temperaturi od 21 stepen. Jednom kada se rastvore u vodi, ne mogu da stoje već se moraju upotrebiti bez odlaganja. Pitajte svog dobavljača za informacije o skladištenju i datumu isteka ako nije naveden.

Korisne nematode mogu doći na sunđeru, u gelu, u granulama ili kao tečnost. Kada se paket otvori, iskoristite ceo sadržaj. Nemojte koristiti nematode sa isteklim rokom trajanja koje inače imaju neprijatan miris ribe.

Pratite ove korake da biste  uspešnoprimenili korisne nematode na vaš travnjak, useve, voćnjake i bašte:

  1. Nanesite ih u rano proleće ili od avgusta do septembra. Najbolje je da ih iskoristite čim ih dobijete.
  2. Najbolje je da ih primenite ujutru ili uveče.
  3. Zalijte područje primene do 5 cm dubine.
  4. Rastvorite pakovanje nematoda u vodi prema uputstvu.
  5. Koristite kantu za zalivanje, crevo sa nastavkom za prskalicu ili raspršivač za rastvor nematoda.
  6. Zalijte dva puta kako biste biste premestili organizme u tlo.
  7. Održavajte zemlju vlažnom dve nedelje nakon primene.
  8. Odložite ponovnu setvu travnjaka ili sadnju useva dve nedelje nakon primene.

Izvori: The Spruce i AgroSpace – Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica