Na Sajam poljoprivrede i iz potrebe i iz znatiželje!

Na Sajam poljoprivrede i iz potrebe i iz znatiželje!

U subotu 6. oktobra u Kruševcu je održan 11. Poljoprivredni sajam, i 18. Regionalna stočarska izložba, u organizaciji grada Kruševca i Poljoprivredno savetodavne stručne službe iz Kruševca.

Štand PSSS Kruševac na sajmu © Foto: Danijela Jovanović

Ovo je po oceni mnogih proizvođača iz okoline Kruševca najznačajniji događaj za poljoprivrednike u Rasinskom Okrugu. I ove godine je Sajam održan na prostoru stočne i kvantaške pijace u Kruševcu.

Sajam su otvorili gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, koji je naglasio u svom obraćanju učesnicima sajma i posetiocima da je obnova stočnog fonda i uvođenje visokokvalitetnih grla stoke u proizvodnju prioritet Vlade Srbije i resornog Ministarstva.

Takođe, po njegovim rečima cilj za budući period je i povećanje preradnih kapaciteta, kako bi gazdinstva od sirovine dobijala gotove proizvode i tako imale zaokruženu proizvodnju. I gradonačelnica Kruševca je naglasila da se lokalna samouprava trudi da kroz razne subvencije maksimalno podrži registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Nagrade za najbolja grla na izložbi su od 10 do 40.000 dinara!

Posetioci su u lepo ograđenom izložbenom prostoru imali prilike da vide izložbu priplodnih goveda simentalske rase, a u organizaciji Centralnog udruženja odgajivača goveda simentalske rase. Ova izložba je bila od republičkog značaja. Pokrovitelji ove izložbe su Ministarstvo poljoprivrede i grad Kruševac. Nagrade za najbolja grla na izložbi su od 10 do 40.000 dinara, a motivaciono je svako goveče koje je izvedeno na izložbu nagrađeno sa 8.000 dinara.

Sajam je bio posećen i zbog lepog vremena © Foto: Danijela Jovanović

Posetiocima pristiglim iz svih krajeva ovog regiona je prikazana i Regionalna izložba ovčarstva i kozarstva sa izvanrednim grlima, predstavnicima svojih rasa.

I ove godine su se posetiocima predstavile najpoznatije kuće za proizvodnju semenske robe, poljoprivredne mehanizacije i stočne b ali je održana i zanimljiva izložba poljoprivrednih proizvoda.


Jovan Živković iz Trnčara kaže da već osam godina posećuje ovaj sajam, i da su njegova iskustva pozitivna!

Ljubitelji dobrog zalogaja ali i kapljice su mogli da uživaju u degustaciji pripremljenih i izloženih proizvoda. Jedni od učesnika, poljoprivredno gazdinstvo Jokić iz Krive Reke sa Zlatibora,  izložilo svoju paletu proizvoda u tu svrhu.


Nekoliko udruženja  građana, čuvara tradicije, sa ovog prstora je, takođe, prisutnim posetiocima izložilo svoja dela koja su vrhunskog kvaliteta, stvorena sa velikom ljubavlju i pažnjom. Održano je i takmičenje za najbolje srpsko tradicionalno jelo, slavski kolač i kotlić.

Jovan Živković iz Trnčara kaže da već osam godina posećuje ovaj sajam, i da su njegova iskustva pozitivna. Po odlasku u penziju je počeo da gaji ovce i uglavnom je zadovoljan postignutim rezultatima. Kaže da na ovom i ovakvim skupovima uvek proda po nekoliko grla.


Ovce © Foto: Danijela Jovanović

Ono što je interesantno, i što nam naglašava, je da ovce uglavnom kupuju stočari sa područja opština Zaječar, Knjaževac i Petrovac na Mlavi, zato što te opštine omogućavaju subvencionisanje u iznosu od 50% za svako grlo, a to znatno olakšava kupovinu. Inače i on ostvaruje subvencije u iznosu od sedam hiljada dinara za svako umatičeno grlo.

Hranu za gajenje svojih stada uglavnom sami proizvode. Nastaviće da dolazi i dalje na poljoprivredne sajmove, jer je kaže to prilika da se vidi sa ljudima koje inače ne bi sretao, da se kreće u krugu ljudi koji imaju ista interesovanja i da proda neko svoje grlo.

Svi izlagači se slažu da su ovakve manifestacije i korisne i lepe, ali se većina žali na loše uslove u agraru!

Razgovarali smo i sa predsednicom udruženja Zlatne ruke iz Brusa, koja nam je rekla da već šest godina izlažu na ovom sajmu, a da su vrlo aktivne sve članice. Bave se očuvanjem tradicije kroz pripremu starinskih jela i ručnih radova, koje na različitim manifestacijama i prodaju.

Svi izlagači se slažu da su ovakve manifestacije i korisne i lepe, ali se većina žali na loše uslove u agraru.

Proizvođači kukuruza su sa obližnjih njiva izložili vrhunski kukuruz kojim su se dičili, i kome su meteorološke prilike pogodovale.

Divno vreme je tog dana svima išlo na ruku pa su se mogle videti čitave porodice u prijatnom razgledanju izložene robe.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica