Lakoća vređanja srpskog seljaka

Lakoća vređanja srpskog seljaka

Srpski seljak je odavno ostavljen na raskršću nesigurnosti, neizvesnosti, poniženosti, svakoraznih vetrova i kijameta. Međutim, nekima je i to malo pa po našim GOSPODARIMA ORANICA udaraju dodatno kao po bokserskom džaku. Kidišu sa svih strana, zamahuju otvorenom šakom, biju iskod pojasa, nasrću na čast, ponos pa i na plemenitost posla kojim se bave. Tako je i dalje jedna od najskaradnijih reči da bi se neko uvredio, ponizio i učinio manje značajnim: SELJAČINA. Odmah uz nju su i izvedenice: PRLJAVI GUNJ, GOLJA, ČOBANIN, GEJAK, SVINJARI, u opasnosti su da i MALINARI postanu strašila sa sela a tu je i najnoviji „epitet” govnašce SEOSKO.

Mladi poljoprivrednici na selu - © Pixabay

Bez namere da se stavljam na bilo čiju stranu nedavna Tviter prepiska između vlasnika TV Pink i jednog od vođa srpske opozicije Boška Obradovića, bila je u najmanju ruku neodmerena, neprimerena i uvredljiva. Povod za taj neukus bila je najava organizatora protesta „1 od 5 miliona“ da će 6. aprila otići u posetu toj televiziji. Naravno, ne da piju kafu, već da iskažu svoje nezadovoljstvo sa uređiovačkom politikom tog privatnog medija koji je dobio na raspolaganje državni, odnosno narodni resurs zvani FREKVENCIJA. U znak „dobrodošlice“ vlasnik PINK na Tviteru postavlja nalog sa tekstom: „Boškić nisam ja jedini koji misli da si degenerik i GOVNAŠCE SEOSKO…“.

Istog dana kada je ovaj Tvit debelo zasmrdeo naišao sam na dobro plasiranu informaciju o TANJI MUNIŽABI iz Montreala, inače devojci srpskog porekla koja je 2004. godine bila mis Kanade a potom i sveta. Ona se pred brojnim novinarima danima i nedeljama hvalila kako zna da IGRA SRPSKO KOLO I VOZI TRAKTOR. Od zaslepljenosti dnevnom politikom, poltronstvom, površnošću i sitno-sopstveničkim interesima kod nas se teško primećuju takve slike i vrline. Nažalost, sve se ovo događa u vremenu kada država zagovara kao nacionalni interes obnovu srpskog zadrugarstva, spas sela od nestajanja kao i njegovo podmlađivanje.

Mladi poljoprivrednici na selu - © Pixabay 


KAKO MOTIVISATI
upravo te mlade ljude da žive, rade i sanjaju na selu ako im neko NA PRVOJ KRIVINI kaže-šta hoćeš SELJAČINO i da ne idem dalje? Nije to u prolazu niti naivno, jer naši političari, direktori ili državni činovnici PUĆE SE I PODVRISKUJU KAO DA SU NA ZUBARSKOJ STOLICI za najmanji prigovor, pa čak, i pitanje koje im nije po volji. Zbog izgovorene reči FUKSA umalo da je na iskraj prpošle godine održana vanredna sednica neke od visokih državnih institucija. Seljake, takčnije naše poljoprivrednike možete vređati do mile volje i da se niko zbog toga ne uzbudi i pored toga što svi dobro znaju da ZA TAKO NEŠTO NEMA PANCIRA I GUNJA KOJI IH MOŽE UČINITI BEZOSEĆAJNIM..

Inače, učesnici proteska „1 od 5 miliona” i pored gromoglasne najave kritičnog dana nisu išli na Dedinje, odnosno pred zgradu TV Pink. Praktično, pomenuti događaj ostaće upamćen po prvim, možda, i naknadnim „nadahnutim” Tviter porukama koje nisam mogao da ignorišem, jer one na neprimeren i podrugljiv način vređaju one koji su sve svoje ambicije vezali za selo. Ovakavim stavom nemam nameru da GUŠIM NIČIJU KREATIVNOST, SLOBODU IZRAŽAVANJA, VIĐENJE, JEZIČKI BUKE ILI DOŽIVLJAJ, VEĆ NASTOJIM DA OD ZGUSNUTIH BANALNOSTI ZAŠTITIM LJUDE IZ PRAPOSTOJBINE NAŠEG NARODA ŠTO JE ZAPRAVO SELO. Flasteri dnevne politike trebalo bi da znaju da ne postoje MALI, BEZNAČAJNI, PREKOBROJNI LJUDI I SELJAČINE, VEĆ SIĆUŠNI POJEDINCI. ZBOG NJIH TREBA RAZMIŠLJATI O VAKCINI ZA ZAŠTITU PRISTOJNOSTI.


Suncokret - © Pixabay

Ima ljudskih stanja, kazao je veliki srpski književnik Dobrica Ćosić, za koja ne postoji druga mudrost osim jedne koja glasi : TRPI. „Sva je pamet sadržana u trpnji, ali i za nju treba imati snagu i moć”. Ako iko ima sačuvano TRPILO to su naši poljoprivrednici. ODAKLE ONDA TOLIKA BAHATOST, BEZOSEĆAJNOST, PORIV I LAKOĆA ZA NJIHOVO VREĐANJE? Na ovom mestu želim i da podsetim na pet najlepših reči koje je 30. dobitnik NINOVE nagrade Voja Čolanović, pribeležeio pre pune dve decenije a koje su još uvek aktuelne. Te reči su: DETE, DODIR, MUZIKA, NEŽNOST, RAZGOVOR.

Da se ne rastanemo BEZ POZDRAVA sa „AGROKOROM”. Ovaj političko-tajkunski megaprojekat u agraru sa regionalnim gabaritima, barem, sa svojim prvobitnim nazivom otišao je pre neki dan u PROŠLOST. Njegovi poverioci formirali su novu kompaniju „FORTENOVA GRUPA” u kojoj skoro 47 procenata vlasništva, odnosno kapitala ima ruska Zberbanka, VTB banka , nekoliko hrvatskih banaka i američkih fondova. Što se tiče pet srpkih fabrika za proizvodnju i preradu hrane one su, najverovatnije, do daljnjega dobile sirurnu luku a pre svih Frikom i Dijamant koji su se našli na spisku „Top 20” najuspešnijih firmi u sastavu „Fortanove grupe”. Inače, „Agrokor” je „udario o ledinu” 2017. godine kada su nadležni kontriolni organi iz Hrvatske, ali i inostrani došli do saznanja da ova megakompanija ima dug prema bankama, dobavljačima i drugim poslovim saradnicima u iznosu od blizu ŠEST MILIJARDI EVRA.


Izvori informacija: Lična dokumentacija, Portal AGROMEDIA i Bilten za poljoprivredu i selo SANU.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica