Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća?

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća?

Ukoliko prilagodimo naše vrtove i dvorišta sadnjom domaćih, autohtonih biljaka, možemo uticati na održavanje lokalnog ekosistema. Da li znate sa čime svoje potomke hrani više od 90% ptica? A, da li znate od čega zavisi trećina naše ishrane? Sve odgovore donosimo u narednim redovima.

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Do sada ste sigurni čuli apel da se pri sadnji u bašti ili dvorištu dodaju matične biljke. Apel je upućen svima, kako bi se sačuvao prirodni ekosistem oko nas i zaustavio gubitak vrsta. Prirodan ekosistem je isto tako važan i za zdravlje naše bašte.

Na primer, da li ste znali da se bubamare hrane sa lisnim vašima i štitastim vašima? Njihove larve čine još više štete štetočinama iz vaše bašte. Osim za naše bašte, insekti igraju značajnu ulogu za celokupni ekosistem.

Značaj domaćih biljaka

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Svi ekosistemi počinju sa biljkama, koje se koriste sunčevom energijom pomoću fotosinteze. Životinje jedu biljke i pretvaraju energiju u tkivo koje konzumiraju druge životinje, i tako ona prelazi u lanac ishrane. Bez biljaka, ekosistemi se urušavaju. Ali, održavanje ekosistema ne mogu da urade bilo koje biljke. Samo autohtone, odnosno domaće biljke.

Tallamy, profesor entomologije i ekologije divljih životinja na Univerzitetu u Delaveru, pokazao je zašto su domaće biljke kritične za opstanak nama dragim i korisnim životinjskim vrstama i za održavanje prirodnog, lokalnog ekosistema.

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Na primer, leptir Monarh može da pije nektar iz mnogih vrsta cveća. Međutim, njegove gusenice mogu da jedu samo mlečnu travu. One prepoznaju hemijski potpis biljne hrane kroz senzore na nogama. Ako se hemija ne poklapa, biljku ne prepoznaju kao hranu. Nema trava? Nema Monarha. Mnoge vrste insekata će jesti samo biljke sa kojima su evoluirale. Zato domaće biljke igraju tako kritičnu ulogu u zdravim staništima.


Da li ste znali da trećina naših izvora hrane zavisi od oprašivanja biljaka pomoću insekata, kao što su pčele? Potrebne su im cvetnice i sklonište bez pesticida da bi uzgajale svoje mlade.

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Nažalost, većina velikih i raznolikih prirodnih staništa koja su nekada postajala izgubljena su ili fragmentirana u male džepove. Ogromne površine složenih ekosistema koje su nekad bile pune sa hiljade vrsta, svele su se na staništa-ostrva u moru nepristupačnog terena.


Sačuvajmo pčele, svaki treći zalogaj u ishrani čoveka zavisi od pčela.

Uloga insekata

Insekti koji jedu biljke ili manje insekte sa biljaka čine 37 posto svih kopnenih životinjskih vrsta na planeti. To je prilično važna karika u lancu ishrane i ilustruje kakvu ogromnu ulogu igraju insekti u zdravim staništima.


Da li znate sa čime hrani svoje potomstvo čak 96 posto vrsta ptica (ne računajući vodene ptice)? Pomoć prijatelja: to nisu semenke, ni bobice i nisu crvi. Odgovor? Bube.

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Insekti i člankonožci (pauci i srodne vrste) pružaju bogat izvor proteina koji je mladim pticama potreban za brz i zdrav rast. Bez stalnog snadbevanja bubama, velika većina naših voljenih ptica bi nestala. U stvari, mnoge od njih već jesu.

Kreiranje koridora

Šta baštovani mogu da urade? Sadnjom odabranog domaćeg cveća, žbunja ili drveća pomažemo insektima da “povežu tačkice” svog narušenog staništa, za naše bašte obezbeđujemo korisne insekte, loše insekte usmeravamo na njihove rodne biljke, a pticama obezbeđujemo hranu.

Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Kućni pejzaži sa širokim prostranstvima sterilnih travnjaka i tuje ne mogu da pruže pravo stanište. Sadnja autohtonih stabala i grmlja, te cveća i trava u svojim dvorištima ili na obodima njiva može ponovo da poveže naša rascepkana staništa i da stvori veće, složenije i raznovrstnije ekosisteme.

Na primer, da bi privukli bubamare treba da sadite anđeliku, mirođiju, komorač i hajdučku travu.

Možete posaditi božur, petlovu krestu, jagorčevinu, lepog dečka, muškatlu, zevalice, dragoljub, snežne kugle…Sve je to cveće koje su gajile naše bake.

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Dvorište po dvorište, kad baštovani dodaju autohtone biljke u svoje krajeve, stvaraju stepenice koje povezuju ranije izolovana staništa. Biolozi ih nazivaju “hodnicima divljih životinja” i kritični su za insekte i divlje vrste poput ptica, kako bi pronašli hranu, sklonište i mogućnosti uzgoja koji su im potrebni za razvoj.

Svako dvorište, ma koliko malo bilo, postaje deo rešenja. Dakle, prvi korak je odabir izvornih biljaka koje podržavaju različite vrste insekata. Možete ih saditi uz ogradu ili sa spoljne strane ograde pored puta…

Ovih 7 insekata su veoma korisni za vaše biljke

Mali koraci, veliki uticaj

Sada znate da se insekti hrane svojim rodnim biljkama, a povećavanje broja ptica i drugih životinja koje jedu insekte pomoći će vraćanju prirodne ravnoteže.

Zašto je važno saditi autohtone vrste biljaka i cveća? - © Pixabay

Kad god je to moguće, birajte biljke koje zadovoljavaju višestruke potrebe za domaćim insektima, pticama i životinjama. Dodajte, na primer, plodonosno grmlje za ptice koje se gnezde u grmovima blizu zemlje, a bobice će takođe služiti za hranu. Ove ptice će svojim mladima odneti i insekte koji vam napadaju baštu i uništavaju rod.

Izvor: Gardeners

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica