Samo za početnike: Kako da jednostavno ofarbate jaja u lukovini

Samo za početnike: Kako da jednostavno ofarbate jaja u lukovini

Ukoliko ste se ove godine odlučili za najzdraviji, najprirodniji i najjeftiniji način farbanja jaja, odnosno farbanje jaja u lukovini, mi vam donosimo korake kako da to učinite.

Foto:Agromedia

Jedan od zahteva koji morate da ispunite je da sakupite ljuske od crnog luka pre farbanja jaja. Zapamtite, što je veća količina ljuske tog povrća, vaša uskršnja jaja biće jače boje. Nijanse ljuske jaja ofarbane u lukovini kreću se od narandžaste do tamno crvene ili tamno braon.

Kroz našu istoriju održalo se farbanje uskršnjih jaja pomoću ljuski crnog luka, u prošlosti su se jaja farbala isključivo na ovaj način.

Ovakav način farbanja jaja je idealna razonoda za celu porodicu, pogotovo za najmlađe. Oni hitaju da prikupe što lepše travke kojima će jaja biti ukrašena, a zanimljiva stvar je i što nikad ne znate kakvu sliku ćete dobiti dok ne izvadite jaja iz lukovine.

Recept za jaja u lukovini:

Kada ste prikupili ljuske od crnog luka, potrebno je prikupiti i travke koje će biti preslikane ovim procesom. To mogu biti: detelina, maslačak, bela rada, bokvica, mirođija i drugo bilje koje pronađete. Oni kreativni mogu od travki napraviti i krst.

Preporuka je da se jaja izvade iz frižidera dva sata pre stavljanja u lukovinu. Na svako od jaja prislonite određenu travku ili dve, uvežite ih u čvor isečenim najlon čarapama ili tankom gazom, pritom vodeći računa da dobro fiksirate biljke.

Kada ste to uradili, jaja spustite u metalnu šerpu čije dno ste prvobitno pokrili polovinom količine sakupljene ljuske crnog luka. Nakon toga, pokrijte jaja drugom polovinom ljuske. Obratite pažnju da jaja budu okružena u potpunosti ljuskom kako ne bi „šetala“ po šerpi i pritom se razbila.

Količina vode koja se sipa podrazumeva da jaja budu potpuno potopljena. Dodati i jednu kafenu kašičicu soli, a na sredini kuvanja preporuka je da se doda kašika jabukovog sirćeta. Nakon što voda provri, šerpu ostaviti na „tihoj“ vatri još 15 do 20 minuta.


Kada se jaja ohlade, skinite sve sa njih i premažite ih krpicom ili vatom sa malo suncokretovog ulja kako bi ona bila sjajna i jačih boja.

Foto:Agromedia

Ako vam je ostao višak ljuski crnog luka:

Kao što smo rekli, potrebno je da stavite veću količinu ljuski kako bi boja jaja imala što jači intenzitet. Međutim, ako vam je i kada ste to uradili ostao višak, nemojte ga bacati u kantu za otpatke već od njega napravite đubrivo za biljke. 

Naime, ljuska crnog luka bogata je kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, gvožđem i drugim elementima koji pospešuju rast i razvoj, kao i bolje cvetanje vaših biljaka. Jednu šaku ljuski crnog luka stavite u teglu zajedno sa 1 litrom vode i ostavite da odstoji 24 časa. Upotrebite ih za efikasno đubrenje!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica