3D biftek – hrana budućnosti

3D biftek – hrana budućnosti

Sve veći broj preduzeća na svetskom tržištu proizvodi ˶odštampanu˝ hranu. Da li je biljni ˶biftek˝ odštampan tehnologijom 3D štampe rešenje svetskog problema gladi?

 

Biftek © Pixabay

Nekada je za pravljenje bilo kakvog malog oblika uz pomoć 3D štampe bilo potrebno nekoliko sati. Međutim, tehnologija je višestruko napredovala. Napredak štampača pružio je mogućnost masovne proizvodnje 3D hrane. Kao posledica ovoga, na tržištu se pojavljuje sve veći broj preduzeća koja proizvode ˶odštampanu˝ hranu.

Svet je već dosta dugo zabrinut zbog globalnog prehrambenog sistema koji je neodrživ i koji zahteva korenite promene. U pronalaženju rešenja ovog problema, naučnici su otišli korak dalje.

Italijanski bioinžinjer Đuzepe Šonti izumeo je zamenu za meso na bazi biljaka koja se proizvodi pomoću visokorazvijene tehnologije štampanja. Kako bi svoje revolucionarno dostignuće učinio dostupnim na svim svetskim tržištima, osnovao je kompaniju Novameat. Za razliku od drugih firmi njegova kompanija koncentriše se na imitiranje vlaknaste teksture mesa. Šonti je ovo postigao koristeći znanja iz oblasti tkivnog inženjerigna i bioštampe.

Ovaj novi izum još jednom je pokazao da rešavanje pitanja gladi u svetu zavisi od kompjutera.

Kako se pravi 3D biftek?

Za pravljenje trodimenzionalnog „mesa bez mesa“ upotrebljava se pasta od prirodnih biljnih sastojaka. Pasta se propušta kroz štampač kako bi se dobio krajnji proizvod. U toku jednog sata moguća je proizvodnja 200 grama mesa po ceni od 4 evra. Pored govedine, tehnologijom 3D štampe može da se pravi i piletina, kao i druge vrste mesa.

Ovaj italijanski bioinžinjer inspiraciju za pronalazak ovakvog izuma pronašao je prvenstveno u zabrinutosti za održivost planete. Regularna proizvodnja mesa, u ovom slučaju govedarstvo, u orgomnoj meri crpi ograničene vodne i zemljišne resurse, pa je zarad opstanka čovečanstva potrebno pronaći alternativu za govedinu.


Odštampano meso moglo bi da bude rešenje za svetski problem gladi. Ovakva hrana može biti sterilisana i upakovana tako da može da se transportuje na duže staze. Dodatna prednost ove vrste hrane jeste i ta što njeno čuvanje ne zahteva niske temperature.

Kako inovatori tvrde, u ove 3D bifteke moguće je i ubrizgavanje lekova, što bi pomoglo obolelim ljudima na udaljenim lokacijama.

Izvor: Energetski portal


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica