Hrana za mozak ali i za srce – zašto je sve važno jesti grožđe?

Hrana za mozak ali i za srce – zašto je sve važno jesti grožđe?

Sezona je berbe i konzumacije grožđa, koje osim što je veoma prijatnog ukusa, predstavlja pravu riznicu zdravlja za ljudski organizam. Ako nemate naviku da ga jedete, ili niste preterani ljubitelj istog, nakon što pročitate ovih 6 blagodeti grožđa sigurno ćete promeniti mišljenje.

GrožđeFoto:Pixabay

Grožđe je hrana za mozak

Konzumacijom ove voćke povećavaju se mentalne sposobnosti iz više razloga. Resveratrol, čija se veća koncentracija nalazi u crnom grožđu, neutrališe slobodne radikale i plak u mozgu, kažu studije sprovedene u Švajcarskoj. Britanska studija je pokazala da ovo polifenolno jedinjenje povećava protok krvi prema mozgu za čak 200 posto. Prema tome grožđe povećava cirkulaciju krvi do mozga, a samim tim pospešuje memoriju.

Grožđe je hrana za kardiovaskularni sistem

Polifenoli u grožđu umanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Oni se vežu za slobodne radikale u ljudskom organizmu i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se pospešuje zdravlje srca.

Resveratrol obezbeđuje srčanom mišiću fleksibilnost. Grožđe obiluje kalijumom – mineralom usled čijeg nedostatka se stvara opasnost od visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Grožđe za smanjenje boli

Crne bobice se preporučuju obolelima od gihta ili reumatoidnog artritisa. Naime, sadrže antioksidanse i vitamin C koji smanjuju bol u mišićima i zglobovima. Resveratrol podstiče oslobađanje mokraćne kiseline ali i drugih štetnih materija čime doprinosi smanjuju boli.

Osim toga, grožđe sadrži minerale: gvožđe, mangan i bakar koji doprinose da kosti budu snažnije i zdrave.

Grožđe za bolji probavni sistem

Obiluje vlaknima i samim tim potpomaže uspešnom radu probavnog sistema. Zbog svojih laksativnih svojstava se preporučuje onima koji imaju zatvor. Ne preporučuje se onima koji pate od dijareje.


GrožđeFoto:Pixabay

Grožđe daje odličnu energiju i ima odličan sastav

Ovo proističe iz činjenice da grožđe obiluje ugljenim hidratima.

U 100 grama svežeg grožđa nalazi se: 18,1 gram ugljenih hidrata, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 69 kalorija, 0,9 grama dijetetskih vlakana, 15,48 grama voćnog šećera.


Obiluje vitaminima A, B, B6 i C (100 grožđa zadovoljava 25 posto preporučene dnevne količine ovog vitamina). Pored vitamina sadrži i brojne minerale: kalijum, kalcijum, cink, bakar, mangan, gvožđe, magnezijum. Sadrži folnu kiselinu.

Grožđe kao hrana za kožu

Znate i sami da je grožđe čest sastojak prirodnih maski za lice koje možete sami napraviti kod kuće. Ovo nije uopšte iznenađujuće jer vitamin C kojim obiluje ova voćka potpomaže stvaranju kolagena, koji čini kožu zategnutom i podmlađenom.


Grožđe osim toga ima hidratantna svojstva koja doprinose izgledu vaše kože.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica