Novembar je vreme za povrtare: Ovo su radovi u plasteniku i bašti

U novembru se obično ne razmišlja puno o plasteniku. Potreba za njim je vrlo mala, posebno ako ste u oktobru posadili zimske salate, beli ili crni luk. Potreba za zalivanjem je, takođe, mala, a korovi su usporeni. Ipak, postoji nekoliko bitnih stvari koje ne treba zanemariti.

Posao u plasteniku u novembru podrazumeva njegovo održavanje i pripremu za narednu sezonu. Najvažnije od svega u ovo vreme je ventilacija. Vrata i otvore treba držati otvorene danju (ako vremenske prilike to dozvoljavaju), a zatvorene noću.

Ukoliko imate posađenih biljnih kultura zalivanje gotovo da nije potrebno – najviše jednom nedeljno i to samo ujutro.

U novembru treba započeti pripremu zemlje za rane prolećne useve dodavanjem komposta ili kopostiranog stajnjaka u zemlju.

Što se tiče setve, u ovo doba godine može da se poseju šargarepa i rani grašak. Oni će da klijaju i da ostanu prilično mali tokom decembra i januara, a zatim će početi brzo da rastu. Pojedini baštovani seju boraniju u novembru u plasteniku, ali je ipak bolje sejati je u bašti, kao spoljni usev.

U kontejnere može da se poseje zimska salata, ali će berba da počne tek početkom proleća. Takođe, može da se sadi korijander i kopar (po 5 semenki u ćeliji), spanać (4 semenke po ćeliji).

U novembru se završavaju svi letnji usevi, uz mogući izuzetak paradajza ukoliko nema mraza i ako vreme nije hladno. Još uvek se mogu brati pak čoi, rotkvica, salate, mladi luk, spanać, paradajz, repa.

Bašta u novembru

Ukoliko u bašti imate paškanat izvadite ga nakon prvih mrazeva, kada će ukus da im se zasladi. U ovom periodu trebalo bi da pripremite deo bašte za višegodišnje biljke, a možete da se posadite rabarbaru i šparglu.

Važno je da se postave daske na zemlju duž glavne linije kretanja kroz baštu kako biste omogućili pristup bašti bez sabijanja tla dok hodate.

Vreme je da se „baci“ sveže stajsko đubrivo po površini zemlje tamo gde niste ništa posadili, kako bi se zemlja nahranila tokom zime.

Dodatni savet: Proverite uskladišteni luk i krompir i uklonite one koji su počeli da trule.

Komentari