Zlatna pravila za bezbedno rukovanje pesticidima

Zlatna pravila za bezbedno rukovanje pesticidima

Poljoprivrednici po prirodi svog posla najčešće i najviše dolaze u kontakt sa pesticidima. To je kod njih gotovo svakodnevna aktivnost i većina ih smatra da zna sve što im je potrebno za bezbedno rukovanje pesticidima. A da li je baš tako, odgovor daje diplomirani inženjer zaštite bilja, Goran Varjačić. 

Zaštita prilikom rukovanja pesticidima - © Foto: www.wikimedia.org

 

Varjačić kaže da je nesumnjivo da poljoprivrednici znaju dosta toga što su naučili kroz sopstveno iskustvo, edukacije ili medijske kampanje. Ali, dodaje on, nikad nije na odmet podsetiti se osnovnih pravila.

Kako se u Srbiji proizvode pesticidi po evropskim standardima

Dva zlatna pravila u radu sa pesticidima su: uvek nositi zaštitnu odeću i uvek pročitati deklaraciju i uputstvo za upotrebu. Prilikom mešanja i presipanja pesticida postoji najveća opasnost od trovanja i slučajnog prosipanja. Sa pesticidima uvek treba raditi napolju, na mestu koje je dobro osvetljeno i sa dobrim protokom vazduha. Ako radite u zatvorenom, obezbedite osvetljenje i dobru ventilaciju. Prilikom mešanja pesticida i pretakanja budite minimum 70 metara udaljeni od bunara ili izvora vode. Važno je da vetar duva od vas u toku prskanja. Prilikom otvaranja ambalaže pakovanje držite ispod nivoa očiju. Ako se odeća zaprlja, odmah je presvucite“, kaže Goran Varjačić, zaštitar.

Dva zlatna pravila u radu sa pesticidima su: uvek nositi zaštitnu odeću i uvek pročitati deklaraciju i uputstvo za upotrebu.


U slučaju da se pesticidi prospu, treba odmah sprečiti dalje oticanje, a za upijanje pesticida treba koristiti pesak ili neki drugi materijal koji upija tečnost. Taj materijal treba staviti u nepropusne vreće ili kontejnere do konačnog uništenja. Rasuti pesticid ne sme se ispirati vodom, jer se tako širi zagađenje i postoji opasnost da uđe u vodotokove.

POSTOJI REŠENJE! Evo kako da se EKOLOŠKI rešite ambalažnog otpada!

Važan deo ovog procesa je postupanje sa ambalažom. Praznu ambalažu treba odlagati u skladu sa preporukama proizvođača, a nikako da se u njoj drži voda ili nešto drugo. Pogrešno je spaljivati pakovanja, jer se na taj način stvaraju izuzetno toksične materije. Osim toga, pojedine materije su lako zapaljive ili eksplozivne. Pre konačnog odlaganja ambalažu treba izvršiti takozvano trostruko ispiranje“, dodaje Vajračić.


Fabrika za proizvodnju pesticida Agromarket - © Foto: Agromedia

A trostruko ispiranje izgleda ovako:
Isprazniti ambalažu u rezervoar prskalice i ostaviti da se ocedi 30 sekundi. Dodati vodu do jedne trećine zapremine ambalaže. Zatvoriti pakovanje i snažno promućkati. Skinuti poklopac i ostaviti da voda iscuri u rezervoar. Ponoviti postupak još dva puta. Na kraju, ambalaža se osuši i probuši na tri mesta kako bi se učinila neupotrebljivom i kako je neko ne bi slučajno koristio.


Sagovornik: Goran Varjačić, dipl. ing. zaštite bilja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica