Dabrovi izazivaju materijalnu štetu poljoprivrednicima u osečanskom kraju

Dabrovi izazivaju materijalnu štetu poljoprivrednicima u osečanskom kraju

Iz Zasavice kod Sremske Mitrovice, gde je pre desetak godina pušteno njih 35, preko Mačve i Jadra, dabrovi su stigli i do osečanskog kraja. Prošlog leta naselili su se kraj jedne od pritoka reke Jadar koja protiče kroz Osečinu i od tada stvaraju probleme ovdašnjim poljoprivrednicima.

Brana dabrovaFoto: Dejan Davidović

Dabrovi izazvali izlivanje vode u njive

Zbog suše i tražeći čistu izvorsku vodu, ovi nezvani gosti svoj dom su pronašli u jednoj od pritoka rečice Ostružanjke, koja se uliva u reku Jadar kod Osečine, seku stabla od kojih u rečnoj pritoci prave brane odakle se voda izliva u obližnje njive.

Sve je po priči meštana sela Ostružanj, čije su parcele pod vodom, počelo sredinom prošlog leta kada su videli da su njive pod vodom iako je bio sušni period, a rečica Ostružanjka skoro presušila.

Primetili su da je jedna od njenih pritoka, pored puta za sela Ostružanj i Lopatanj prepuna vode, ali u prvom momentu nisu mogli da ustanove zašto je to tako jer u njoj uvek ima vode pošto u blizini ima izvor a uzgred i prihvata vodu koja se sliva iz drugih zaseoka.

„Najpre se voda pojavila u mom zasadu maline i to u periodu suše. Dolazili su i radnici iz komunalnog preduzeća jer smo mislili da je pukla vodovodna cev. Međutim, obilazeći parcele otkrili smo da je kanal pun vode što nam je bilo čudno i tek kada smo našli branu od granja, šaše, kukuruza, palija koja je ”umetnički” zamazana blatom, zaključili smo da su u pitanju dabrovi koje je teško videti. Pretpostavljamo da su dabrovi, kada je nestalo vode u reci, osetili da u ovom potoku ima vode i tu se naselili”, ispričao nam je Miodrag Matić.

Brana dabrovaFoto: Dejan Davidović

Ovaj glodar izazvao je veliku materijalnu štetu osečanskim poljoprivrednicima

Zbog nezvanih gostiju, koji su došli iz reke Jadar, Miodrag i njegove komšije još uvek ne mogu da obrađuju svoje njive. Ugroženo je blizu tri hektara oranica koje su ispresecane vodom. Pričaju da je bilo dana kada nisu mogli ni u čizmama da uđu u svoje njive.

„Imam pod malinom 50 ari, od čega je 15 pod vodom i malina se osušila, a mislim da će i preostale sadnice da se osuše. Na toj površini ja sam brao po dve, tri tone maline, ali sam prošle godine izgubio oko tonu što je skoro 300.000 dinara. Pored toga ta parcela nije moja, uzimam je u zakup već 10 godina. Komšije su izgubile sigurno pola vagona kukuruza jer su u sezoni branja mogli da uđu samo u pojedine delove njive kako bi obrali kukuruz”, kaže naš sagovornik.

Kako navodi najgore je što ne mogu da vide dabrove, a pretpostavaju da ima više od jedne porodice. Napravili su najmanje tri brane, obaraju okolno drveće, čak se na udaru ove zaštićene vrste našao i obližnji zasad lešnika.

Pored toga od mesta u kom borave kopaju podvodne kanale prema njivama u dužini od pet, šest metara ispod zemlje. Ti kanali nisu uočljivi i predstavljaju opasnost za traktoriste prilikom radova na parcelama.

Izlivanje reka u njiveFoto: Dejan Davidović

Čeka se rešenje nadležnih službi

„Napravili su pravo čudo. Nadao sam se da će, kada nadođe voda u glavnoj reci oni otići, međutim njima ova voda odgovara pošto je čista izvorska. Prinuđeni smo da te brane povremeno malo raskopamo kako bi smanjili nivo vode. One ne mogu da se uklone ručno, jedino uz pomoć neke mašine, ali pošto su njive i sada pod vodom to nije izvodljivo”, rekao je Matić.

Kako bi pokušali da reše probleme koje su prouzrokovali dabrovi, žitelji Ostružnja obratili su se i nadležnim inspekcijama u opštinskoj upravi.

Kako tvrde meštani od čelnika opštine Osečina dobili su uveravanja da će lokalna samouprava pokušati da u dogovoru sa Društvima za zaštitu životinja i Upravom za veterinu zajednički nađu način da proizvođači uđu u svoje njive i saniraju nastalu štetu, a da pri tom dabrovi ne budu ugroženi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica