Suve šljive na pretek, šta će biti sa otkupom?

Suve šljive na pretek, šta će biti sa otkupom?

Za ovu godinu u valjevskom kraju sušare su svoj posao završile. Suva šljiva je lagerovana i većina proizvođača čeka bolju cenu. Kažu godina za šljivu je bila dobra, plod kvalitetan, dobro se sušio ali je problem trenutna otkupna cena.

Suve šljive na pretek, šta će biti sa otkupom?- © Аgromedia

Šljivici na gazdinstvu Lazara Jovanovića iz osečanskog sela Tuđin, zauzimaju blizu četiri hektara. Mahom je to mlad voćnjak gde sazreva požegača, čačanska rodna, valjevka i stenlej. Jovanovići su dva meseca proveli sušeći deo ovogodišnjeg roda na sopstvenoj mini sušari, koja dnevno u proseku osuši tonu plavih plodova.

„Ove godine bio je solidan rod, nije mnogo prerodila pa je zato plod bio dobrog kvaliteta. Nešto smo predali presne, a osušili smo oko šest tona. Još nismo prodali ali ćemo kao i ranijih godina predati jednoj osečanskoj firmi sa kojom sarađujemo. Na sve smo zadovoljni rod, kvalitet ali na cenu nismo“, kaže Jovanović. Prema njegovim rečima, govori se da će kilogram suve biti 90 evro centi. Da je evro po kilogrami on bi bio zadovoljan, ali ispod toga je malo. Mada, kako kaže, u odnosu na sirov plod ima neke zarade.

Suve šljive na pretek, šta će biti sa otkupom?- © Agromedia

Dodaje da je za sušenje i rakiju najbolja požegača, međutim plod je kako kaže sitniji i teško je za kupljenje pa mnogi izbegavaju da je gaje. Stenlej je najzgodnija, krupna je, lepo se suši i nju najviše i traže, navodi Lazar Jovanović.

Procenjuje se da je ove sezone u kolubarskim selima osušeno između dve i tri hiljade tona. To je kažu upućeni na nivou prošlogodišnje proizvodnje, a tome je kumovala ovogodišnja niska cena svežeg ploda.

Cena sirove šljive diktira cenu suve. Proizvođači su se razmišljali da li da suše šljivu ili da je prodaju u svežem stanju, jer su znali da će biti poniska cena suve šljive koja je trenutno 90 evro centi za kilogram. Mislim da će doći do povećanja otkupne cene ali ne mnogo, do nekih 1,10 evra. Proizvođači se uklapaju i sa ovih 90 evro centi, ali je tu zarada veoma mala i to nije stimulativno, jer mnogo malo novca ostaje kada se sve podvuče“, kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne skužbe „Valjevo“.

Suve šljive na pretek, šta će biti sa otkupom?- © Agromedia

Prema njegovim rečima prodaja je trenutno slaba jer još nije vreme za ovaj proizvod. Šljiva čeka decembar kada je veća prodaja na pijacama, oko Nove godine i Božića, dok trenutno male količine od proizvođača kupuje valjevska „Agranela“.

„Nema neke značajnije najave da će biti veće potražnje za suvom šljivom u narednom periodu. Na ovom području imamo tri veća proizvođača i izvoznika šljive koji imaju standardne kupce i količine koje izvoze. Srbija se ustalila na izvozu od nekih 7.000 do 8.000 tona. Malo napredujemo što se tiče povećanja izvoza i ništa na tom polju nije urađeno“, kaže Milinković. Prema njegovom mišljenju stanje je lošije nego što je bilo.

„To je jedan od razloga što je kod proizvođača ove godine najmanje interesovanje za podizanje novih zasada šljive za poslednjih 15 godina“, ističe Milinković, savetodavac za voćarstvo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica