Sa ovim sadnicama oraha pun rod se očekuje već nakon 5 godina

Sa ovim sadnicama oraha pun rod se očekuje već nakon 5 godina

Gajenje oraha često može biti naporan i zahtevan posao. Na rod se dugo čeka, a prinosi su mali. Međutim, to ne mora uvek biti pravilo. Sa sadnicama oraha kompanije Misbell, pun rod može da se očekuje već nakon 5 godina sa prinosom od oko 80 kilograma po stablu.

Zasad oraha - Izvor: Misbell

Kako nastaju kvalitetne sadnice oraha?

Jedan od glavnih proizvoda kompanije MISBELL iz Beograda su sadnice oraha koje su kalemljene u mestu Bandirma u Turskoj. U odnosu na tradicionalne sadnice ove sorte se razlikuju po mnogo čemu. Pre svega one su znatno naprednije u odnosu na one koje se sade na području Balkana. Ove sadnice su sertifikovane, pažljivo gajene i kontrolisane od strane stručnjaka, a sve u cilju povećanja produktivnosti biljaka i kvaliteta ploda.

 Reč je o sortama sa odličnim genetskim predispozicijama koje su dobijene dugogodišnjom selekcijom.

Koja je prednost sorti oraha komapnije Misbell u odnosu na tradicionalne?

Prednost u odnosu na tradicionalne sorte oraha je što daje plod nakon 4 godine, od podizanja voćnjaka. Prinos po jednoj sadnici je oko 20 kg očišćenog oraha. Nakon pete godine ove vrste daju do 50 kilograma očišćenog ploda. Posle osme godine, prinos iznosi oko 80 kg očišćenog oraha, po sadnici. Taj prinos se ne menja sve dok voćka ne dostigne starost od 50 godina.

U odnosu na tradicionalne sorte oraha plod ovih vrsti se lakše lomi i čisti, što olakšava i ubrzava sam proces obrade ploda.

Zelen orah - Izvor: Misbell

Šta odlikuje sorte oraha iz Bandirma?

Visina stabala oraha je do 6 metara, mada neka mogu biti i viša u zavisnosti od sorte. Često se tradicionalne sorte sade na rastojanju od 10 do 11 metara dok se sorte kompanije Misbell sade 7×7, 7X5 ili 8×4 metara u zavisnosti od vrste.

Na primer na manje plodnoj zemlji gde nema mogućnosti navodnjavanja treba ostavljati manje rastojanje između sadnica. Kada je reč o plodnijoj zemlji, sa puno humusa, gde se može lakše izvršiti navodnjavanje rastojanje između sadnica može biti veće.

Prilikom gajenja, ove sorte ne troše mnogo hranjivih materija na lisnu masu i veliku krošnju, već ih usmeravju na plod, što je veoma bitno za komercijalnu proizvodnju. 

Zbog veoma visokog kvaliteta turskih kalemova, ove sorte su izuzetno otporne na bolesti koje su zastupljene na Balkanu. Od štetočina napada ga crveni crv što se jednostavno rešava krečenjem stabala. Ovim sortama veoma prija zemlja našeg podneblja, što doprinosi dobrom razvitku biljaka.

Postoji nekoliko sorti ovog oraha i u zavisnosti od vrste zemljišta, nadmorske visne i mesta na kom se planira sadnja stručnjaci procenjuju koja je sorta najbolja za to mesto. Ove sorte oraha mogu da se sade od 0 do 1.800 metara nadmorske visine.

Orah - © Pixabay

Sorte oraha u ponudi Misbell d.o.o

Čendler (Chandler)

Ova sorta poreklom je iz Amerike, ima manju krošnju, plod je ovalan, a ljuska je spolja gruba i lako se lomi. Otporan je na bakterioze zbog kasnijeg listanja. Karakteriše ga veliki prinos spoljnih grana i to od 80% do 90%. Prečnik ploda je od 34 do 36 milimetara, težina ploda je 12 do 14 grama dok je težina jezgra od 6 do 8 grama. Radja 1-4 oraha na jednom grozddu a unutrašnji prinos je oko 50%. Plod se lako odvaja od ljuske, berba se obično obavlja u septembru i to je sorta oraha ekonomski najisplativija za uzgoj.

Franquette

Franquette je sorta takođe otporna na mrazeve, plod je duguljast i najčešće se koristi kao oprašivač za Chandler sortu jer su joj bočne grane nesto manje rodnosti, a težina jezgra je 5,3 grama.

Fernor

Reč je o Francuskoj sorti, odnosno hibridu sorte Franquette, kasno cveta i otporna je na prolećne mrazeve dobre je rodnosti.

Orasi - © Pixabay

Sve sadnice pokrivene su sertifikatima od strane ministarstva poljoprivrede u Turskoj.

Pored sadnica, kompanija Misbell nudi široku paletu usluga. Naime u svom asortimanu oni imaju veštačko đubrivo, napravljeno u Turskoj po specijalnoj recepturi za svaku vrstu oraha koju nude, kako bi prinos ovih sorti bio još bolji. Kada krene pun rod nakon 5 godina, nude otkup istog tog proizvoda, što znatno olakšava plasman proizvoda na tržište. Od naredne godine, planiraju da asortiman sadnica prošire na bademe, domaće kestene i lešnike.

Foto galerija: Izvor Misbell

Kompanija Misbell d.o.o

www.orahsadnice.com/bs/home-bosnaki/

Mail: info@misbelldoo.net

Kontakt osobe:
 
Predrag Perović 064/828-89-57 
 
Jelena Gogić 064/828-89-58

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.