Recept za prvoklasne jabuke iz kompanije Agroarm

Recept za prvoklasne jabuke iz kompanije Agroarm

U Vodnju kraj Smedereva u voćnjaku kompanije Agroarm jabuke su u fazi precvetavanja i formiranja plodova. U ovom periodu sprovodi se zaštita protiv biljnih bolesti, pre svega venturije.

„U prodajnoj paleti kompanije Agroarm postoji više preparata za suzbijanje venturije. U ovoj fenofazi naša preporuka je preparat Kanton, kada se depozit ovog preparata jednom osuši na listu dugo tu i ostaje, ne može kiša da ga spere. Ovaj vrlo moćan preparat ima i preventivno i kurativno dejstvo“, objasnio je Miloš Čeković.

Prva berba na plantaži „Naša jabuka“ premašila očekivanja

Preparat Kanton je jedan od najboljih preparata, ali ne i jedino rešenje. Kada je reč o nesistemičnim preparatima kompanija Agroarm preporučuje upotrebu preparata Primus. Za suzbijanje venturije, koja je ekonomski možda i najznačajnija bolest jabuke, odličan je i preparat Vegas.

Jabuke u voćnjaku

Pored venturije u ovom periodu javlja se opasnost i od pepelnice jabuke.

„Protiv pepelnice jabuke borimo se uz pomoć preparata koji se zove Token koji sadrži aktivnu materiju penkonazol“, rekao je Čeković.

Ervinija, odnosno bakteriozna plamenjača, bolest je na koju stručnjaci ove kompanije posebno skreću pažnju.

„Za suzbijanje ervinije u jabuci koristi se preparat Fossal. On preventivno rešava ovaj problem. Na našem imanju mi smo ga koristili u dozi od 1kg po hektaru, tri do četiri puta u toku vegetacije i nismo imali problema“, otkrio je tajnu uspeha “Naše jabuke” Čeković.

Jabuke u voćnjaku

Tokom cele godine opasnost po zasade jabuke predstavlja i jabukin smotavac. Agroarm preporučuje upotrebu preparata Nexiram.

„Radi proširenja spektra delovanja na sve razvojne stadijume jabukinog smotavca, preporučujemo dodavanje preparata Monofos preparatu Nexiram kako bi zaštita bila kompletna“, dodao je Miloš Čeković iz kompanije Agroarm.

Voćnjak kompanije Agroarm „Naša jabuka“ svake godine daje prvoklasne jabuke. Za uspeh je zaslužna stručna služba ove kompanije, koja je i svim zainteresovanim proizvođačima uvek dostupna.

Sagovornik:

Miloš Čeković, Agroarm

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.