Organska Polka osvaja Kraljevo!

Organska Polka osvaja Kraljevo!

Površine pod malinom imaju konstantnu tendenciju rasta u našoj zemlji. Međutim, gajenje maline u organskom sistemu proizvodnje još je na samom začetku. Iskustvo u proizvodnji organske maline prenosi nam Nikola Erdoglija, sagovornik iz Mataruške banje kod Kraljeva.
 

Organska malina Polka © Agromedia

 

Nikola Erdoglija (28 godina) je na organsku proizvodnju maline podstaknut od strane ljudi iz lokalne hladnjače, ali i proizvođača koji se u ovom kraju već neko vreme bave ovom proizvodnjom. Kaže da je najveći motiv za bavljenje organskom proizvodnjom što možete proizvesti zdrave i ukusne namirnice za sebe i porodicu.

 

Organska proizvodnja Polke zahteva posebne uslove

Naš sagovornik objašnjava da su za gajenje organske maline najznačajniji odgovarajući prirodni uslovi: „Konsultovao sam se sa zaposlenima u hladnjači koja se bavi otkupom raznih vrsta voća, između ostalog i organske maline. Savetovali su me da je Polka otporna. Prirodni uslovi u ovom mestu su odlični za ovu vrstu proizvodnje. Zemljište se karakteriše jako visokim sadržajem kalijuma, što omogućava izuzetno visoke prinose.
 

Otkupna veleprodajna cena organske maline je za 20% viša u odnosu na cenu klasične maline.

Sadnice je nabavio od proizvođača koji se već nekoliko godina bavi organskom proizvodnjom Polke. Za uspešno gajenje potrebno je veliko ulaganje fizičkog rada i dovoljna količinu vode. „Potrebno je dosta okopavanja. Pošto je prva berba, nismo imali potrebu za angažovanjem dodatnih radnika. Najviše sam radio sam sa stricem i njegovom decom. Pomagala je i moja porodica i drugari. Ibar mi je blizu, na 100 metara od parcele. Imam bunar usred njive i sproveden sistem za navodnjavanje”, objašnjava Nikola.
 


Organska malina Polka © Agromedia

 

Zadovoljavajući i prinos i cena

U martu prošle godine podigao je zasad na pola hektara, koji je već krajem leta dao rod od 2,7 t/ha, odnosno 900g po biljci. Kako je bio zadovoljan rodom, Nikola je u jesen odlučio da proširi proizvodnju na još pola hektara. Planovi za budućnost takođe su vezani za povećanje površine pod organskom malinom, što je naravno rezultat zadovoljavajućih prinosa i cene organski proizvedene maline.
 


Organska malina Polka © Agromedia

Otkupna veleprodajna cena organske maline je za 20% viša u odnosu na cenu klasične maline tj. 206 din/kg uvećano za 20%. Oko 150 kg sam prodao na malo po ceni od 300 din/kg. Imam još jedan hektar, na kojem planiram da proširim proizvodnju”, objašnjava Nikola. Najveći otkupljivač organske Polke je lokalna hladnjača, sa kojom radi kao kooperant i koja preuzima obavezu sertifikacije.


 

Velika tražnja za sadnicama
 

Organska malina Polka © Agromedia

Pored zarade od prodaje plodova maline, dodatna zarada se može ostvariti od prodaje sadnica. Naš sagovornik ističe da je tražnja za sadnicama organske Polke izuzetno velika. On je prodao 5.000 sadnica. Kako kaže, svojim rezultatima motivisao je još desetak komšija da se bave ovom proizvodnjom.

Sagovornik:
Nikola Erdoglija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica