Maline uskoro u hladnjačama – Ove sezone ubrano upola manje plodova

Maline uskoro u hladnjačama – Ove sezone ubrano upola manje plodova

Prve količine maline ovogodišnjeg roda iz valjevskog kraja u hladnjače će stići u prvim danima naredne sedmice. Majske kiše, sneg i grad učinili su svoje pa će kako se procenjuje ovog leta biti ubrano i do 50 posto manje crvenih plodova nego ranijih godina.

Malinjak - © Agromedia 

„Ove godine ćemo imati možda najmanji rod malina za poslednjih tridesetak godina. Prinos će sigurno biti manji pedeset posto u odnosu na neke ranije godine. Nekada smo brali po dve hiljade pa čak i 80.000 tona, a ove godine u celoj Srbiji je stanje šarenoliko jer je grad pogodio malinarska područja. Imamo dobrih malinjaka ali veoma mali procenat od ukupnih površina nekih deset posto su  malinjaci kakvi bi trebalo da budu svi. U ostalim procenat sušenja se kreće od pet do pedeset posto, a možda i više. Uzrok sušenja se još uvek ispituje, ali jedan od glavnih razloga je prošlogodišnja nebriga od strane proizvođača odnosno nije primenjena agrotehnika u berbi i posle nje“, kaže Jovan Milinković, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi „Valjevo“ .

Dok mnogi malinari sabiraju gubitke Milovan Nikolić iz osečanskog sela Sirdije prezadovoljan je ovogodišnjim rodom. I pored vremenskih nepogoda kaže da je negova malina izuzetno dobro rodila. Očekuje da sa površine od hektar i četrdeset ari  nabere dva do dva i po vagona vilameta.

Malinjak - © Dejan Davidović/Agromedia

„Mnogi se čude kako je  moguće da bude toliki rod, a malinjak je star više od dvadest godina.  Tako da sam ja pobio sve analize vezane za postizanje prinosa u kontinuitetu. Nakon skoro 50 kišnih dana ovo je jedan od malobrojnih malinjaka sa ovakvim rodom, ali je ispoštovana kompletna agrotehnika izuzev freziranja i kopanja“, kaže Nikolić, koji je trenutno jedan je od najvećih proizvođača maline u Podgorini. Međutim, kao i druge njegove kolege brine ga cena.

„Struka je izračunala da proizvodnja jednog kilograma malina nas košta 140 dinara. I šta sad očekivati po pitanju cene? Iz Udruženja malinara u Arilju su tražili da otkupna cena bude 170 dinara po kilogramu, a kod nas još uvek niko ne pominje koja će cena biti, pa čak ni prosečnu. Svake godine je isto, sezona krene, cena se ne zna, a robe je sve manje“, navodi Milovan.

Njegova supruga Dragica dodaje da u zadnje tri do četiri godine nema velike zarade od maline. Ako kaže otkupna cena bude 80 dinara  za kilogram bolje je neulaziti u malinjake.

„Kad bi cena bila 170 do 180 dinara onda bi i mi mogli nešto da zaradimo, jer moramo da platimo i radnike. Treba nam dvadeset berača skoro svaki dan, a dnevnica je 2.500 dinara uz obroke i prenoćište“, kaže Dragica Nikolić.

Malinjak - © Agromedia

Otkupljivači navode da spremno dočekuju početak berbe. Mada je proteklih godina otkupljivao i do 500 tona, ove sezone iz malinjaka u selima podno Medvednika, Živan Mirković očekuje da će u njegovu hladnjaču stići između 300 i 400 tona „crvenog zlata“ za koje je već ugovorio dalji plasman. Sobzirom kakva je godina kaže da je to ipak zadovoljavajuća količina koju će otkupiti od 200 proizvođača sa kojima ima sklopejne ugovore o zajedničkoj proizvodnji.

„Što se tiče cene, mislim da će se na početku berbe za konvencionalnu malinu plaćati 120 dinara za kilogram, dok će  organska kao i ranijih godina biti skuplja za 50 dinara. Kvalitet ploda zavisiće od vremenskih uslova koji su u dosadašnjem periodu izuzetno smanjili prinos. Plod može da bude dobar ako budu adekvatni vremenske uslovi, temperature do 30 stepeni bez velike količine padavina. Cena koju očekujem treba da bude pod uslovom da je plod kvalitetan, a ukoliko nastavi kiša kao prošle godine tu nema ni kvaliteta niti se može očekivati neka dobra cena“, rekao nam je Mirković, vlasnik hladnjače na Stavama.

Inače, proteklih dana na valjevskoj zelenoj pijaci prve maline ovogodišnjeg roda prodavane su po 250 dinara kilogram.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica