Kako se odvija sadnja sa saksijskim sadnicama leske

Kako se odvija sadnja sa saksijskim sadnicama leske

Kompanija Agriser, u svom rasadniku, pored klasičnih sadnica leske, proizvodi i sadnice u saksijama. Korenov sistem ovih sadnica nalazi se u supstratu koji mu pruža dovoljnu količinu hraniva i vode za brže ukorenjavanje. Na taj način je proširen optimalni rok sadnje za period od oktobra do kraja maja. Pored toga, ne dolazi do oštećenja korena, čime se izbegava stres biljke usled presađivanja.

“Ovakve sadnice najčešće su dvogodišnje, uzgajane u rasadniku, gde im je obezbeđen optimalni rast i razvoj. Zbog svega navedenog pogodne su kako za mašinsku tako i za manualnu sadnju“, objašnjava Saša Milović”, agronom konsultant kompanije Agriser.

Kada je reč o transportu ovih sadnica, organizacija ovog procesa je sledeća. Sadnice se transportuju u boks paletama. Prilikom samog istovara neophodna je upotreba viljuškara ili traktora sa prednjom istovarnom viljuškom.

 Foto: Sadnja saksijskih sadnica

Kako izgleda priprema za sadnju i sama sadnja?

Priprema zemljišta je ista kao i kod drugih vrsta sadnica leske.

“Priprema počinje rigolovanjem, đubrenjem, oranjem, tanjiranjem, setvospremanjem, bušenjem rupa, pa sve do same sadnje”, objašnjava Milović.

 Foto: Sadnja saksijskih sadnica

“Neophodno je da neposredno posle same sadnje zalijemo sadnicu sa vodom u količini od 10 do 12 litara”, kaže Milović. Ova procedura je neophodna kako bi se korenov sistem što pre ukorenio i biljka otpočela svoj razvoj.

Sagovornik: Saša Milović, agronom konsultant, Agriser d.o.o.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica