Kako sačuvati staru sortu kruške?

Kako sačuvati staru sortu kruške?

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović je za Agromediju govorio o divljoj kruški, kako sačuvati stare sorte i izabrati pravu sadnicu za kalemljenje.

Pametnim gajenjem voćaka možemo obezbediti dovoljnu količinu plodova za celu godinu. Sve to pod uslovom da izaberemo različite kvalitetne sorte koje rađaju ranije ili kasnije, da bismo u toku sezone istu voćku imali u više navrata.

„Primer toga može biti kruška, broj sorti krušaka je poprilično veliki. Vreme kada one sazrevaju kreće se od juna, jula pa sve do poslednjih zimskih meseci. Posebno zanimljive su stare sorte koje su ljudi davno napravili sa veoma kvalitetnim plodovima. Kvalitet plodova i način gajenja je veoma jednostavan. Kruška iza mene je nešto poput Kaluđerke, takva ne mora da se prska i orezuje“, počeo je svoju priču Vladimir Milutinović.

Vladimir Milutinović © Agromedia

Starije sorte nije moguće kupiti u rasadnicima, samo možemo sami da ih proizvedemo tako što ćemo iseći i pripremiti grančice za kalemljenje voćke koju želimo.

„Prvi korak je uzeti kalem grančice i pripremiti ih za kalemljenje. Period koji prođe između uzimanja kalem grančica i kalemljenja je nešto više od mesec dana. Grančice se uzimaju kada su biljke u zimskom mirovanju, a kalemljenje je najbolje da bude u martu“, objašnjava on.

Pre svega, treba odabrati dobar sadni materijal, odnosno voćku koju želimo.

„Od nje izdvajamo dobre grančice, letoraste sa dosta pupoljaka. Takve se čuvaju na hladnom i tamnom mestu do kalemljenja. Možemo ih čuvati i u vlažnoj mahovini, krpi, novinama, stara metoda je i da ih ubodemo u krompir, u oba slučaja ih umotamo u kesu i čuvamo na hladnom“, podseća Vladimir.


Priprema plemki za kalemljenje © Agromedia

Veoma je važna i podloga, odnosno izbor dobre sadnice.

„Najbolje je kada već imate pripremljenu sadnicu na koju ćete da kalemite željenu vrstu. Kruška se naravno kalemi na krušku, ali mogu se kalemiti i na dunju, glog, a nekada čak i jabuku. Ipak, kruška je savršen izbor. Ako odlučimo da kalemimo sortu kruške na našu sadnicu, možemo pronaći divlju, zatim otići na mesto gde je biljka rasla, na licu mesta nakalemiti u pravom terminu i sačekati da se biljka primi, pa naredne zime tu istu biljku iskopati i preneti u svoj vrt“, zaključio je Vladimir Milutinović.


Vladimir Milutinović orezuje drvo © Agromedia

Ko ne želi da traži kojekuda drvo dobre divlje kruške, uvek može da proizvede svoje sadnice. Dovoljno je sakupiti semena dobrih plodova i posejati ih sledeće zime u bašti. Tako se dobija jednogodišnja biljka koja može da se kalemi i nastaje kvalitetan sadni materijal.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica