Kako orezati borovnicu i aroniju

Kako orezati borovnicu i aroniju

Jesen je vreme kada se voćne vrste orezuju i kaleme. Na koji način i zbog čega treba orezivati borovnice i aronije, kao i zašto je kalemljenje bitno, objasniće dr Ivo Đinović.

 

 Orezivanje @agromedia

„Žbunaste vrste biljaka kao što su aronije i borovnice (američke visokožbunaste borovnice) mogu se orezivati i to im pomaže da što više porastu, da stvarno postanu visokožbunaste i opravdaju svoje ime. Međutim, ako ostavimo žbun kako se sam formirao, otežaćemo mu rast u visinu. Zbog toga, one donje, sitne grančice treba orezati i ostaviti dva-tri pruta na kojima ćemo očekivati rod.

Biljke koje se kloniraju ili kaleme, ili se razmnožavaju položenicama, tj. vegetativnim razmnožavanjem, prenose polnu zrelost od matičnih biljaka i već u trećoj godini života donose rod. Najbolji primer je orah. Ukoliko nikne iz semena, treba mu 15 godina dok preživi stadijum mladosti, puberteta i ne dođe u polnu zrelost kad će dati plodove. U slučaju kada uzmemo sa rodnog drveta pelcer i okalemimo mlad orah, već u trećoj godini on daje plodove, zato što je sa matične biljke preneta polna zrelost na ovo vegetativno potomstvo.“
 

Orezivanje @agromedia

„To se isto dešava i kada se razmnožavaju biljke kulturom tkiva, tako da aronija iz kulture tkiva rodi u trećoj godini života, pošto rađa na dvogodišnjim grančicama ili lastarima. Međutim, aronija uzgojena iz semena rađa tek posle 6-7 godina života. Dakle, značajno se uštedi vreme i počinju da se ostvaruju prihodi i koristi od uzgajanja biljke. Sve biljke imaju, kao i ljudi i životinje, svoje faze fiziološkog razvoja: mladost, polnu zrelost i starost.

Tako u prirodi možemo da nađemo kruške iz turskog doba ‘karamanke’ i slične, koje daju vrlo mali prinos, imaju dva-tri ploda na jednom drvetu starom 100 godina. Znači da takva biljka mora da se obnovi kalemljenjem na mlade podloge i da se izvrši ukrštanje u cvetu između sorti sličnog tipa kako bi se dobile nove biljke približno istog kvaliteta i osobina ploda. Na taj način vršimo podmlađivanje biljke. Dakle, podmlađivanje može potpuno da se izvrši samo seksualnim putem razmnožavanja.“

Sagovornik:
dr Ivo Đinović, kompanija “Superior”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica