Jabuka – Jedna od najuspešnih voćarskih kultura u Srbiji ili veliki balon od sapunice?

Jabuka – Jedna od najuspešnih voćarskih kultura u Srbiji ili veliki balon od sapunice?

Poslednjih pet godina Srbija ima veoma dobar rejting u izvozu jabuke. Tokom 2012. godine Srbija se nalazila na 21. mestu u svetu po vrednosti izvoza jabuke sa nešto više od 65 miliona dolara izvoza, da bi 2016. godine došla na 11. mesto sa nešto više od 126 miliona dolara izvoza.

 

Glavni pokretač rasta proizvodnje i izvoza je rusko tržište. Investiranje u hladnjače su otvorile rusko tržište, zatim je ono postalo pokretač novih investicija, promena, napretka i intenziviranja proizvodnje jabuke. Nakon toga, ta povećana i osavremenjena proizvodnja je iskoristila novu okolnost, odnosno zabranu izvoza iz EU u Rusiju i preuzela deo ruskog tržišta koje su snabdevale zemlje Evropske unije.

Struktura izvoza jabuke iz Srbije u dolarima  - © SEEDEV

Udeo izvoza iz Srbije na rusko tržište u periodu 2014-2017 je 95%. Od 2015. godine Srbija je najveći izvoznik na ovo tržište. Dominacija Belorusije je osporena zbog evidentiranog reeksporta iz EU.

Jugoistočna Evropa sve perspektivnija za uzgoj voća i povrća

Struktura izvoza jabuke iz Srbije u procentima  - © SEEDEV

Poljska kao glavni konkurent Srbije na ruskom tržištu ima rast izvoza od 2011. godine, kada je bila 9. izvoznik u svetu sa 272 miliona dolara, a 2013. (rekordna godina) dolazi na 6. mesto sa preko 581 milion dolara.


Struktura izvoza jabuke iz Poljske u dolarima - © SEEDEV

Posle uvođenja sankcija od strane Rusije u 2014. godini izvoz opada i 2016. godine Poljska umanjuje izvoz, ali ne ispod nivoa od 2011. godine i zadržava 6. mesto u svetu sa izvozom u vrednosti od 313 miliona dolara.


Struktura izvoza jabuke iz Poljske u procentima - © SEEDEV

Proizvođači jabuke bi trebalo da imaju na umu da će zabrana uvoza za zemlje EU jednog dana biti ukinuta, ali i da Rusija razvija svoju proizvodnju. Sad kad je situacija sa izvozom dobra a cene odlične, treba obezbediti nove kanale prodaje i nova tržišta i tako upravljati rizikom ukoliko dođe do promene situacije na ruskom tržištu.


Izvor: SEEDEV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica