Čvorci obrali višnje u Plandištu – ovakvu najezdu ne pamte ni najstariji meštani!

Čvorci obrali višnje u Plandištu – ovakvu najezdu ne pamte ni najstariji meštani!

Višnjare sa najvećih vojvođanskih plantaža u Plandištu i Alibunaru ojadila je najezda ptica selica. Do sada je uništeno stotinu tona višanja. Proizvođači se plaše da bi scenario od prošle godine, kada su pojedini voćari sa jutra zasada obrali samo po 20 kg višanja, mogao da se ponovi.
 

Višnje

 

Višnje sa najvećih plantaža u Vojvodini ove godine obrali su – čvorci! U opštini Plandište, gde je pod zasadima ovog voća više od 200 hektara, obrali su između 70 i 100 tona višanja. I to samo u poslednjih deset dana, otkako je počelo zrenje. Voćari se plaše i veće štete jer su prošle godine uknjižili štetu od oko 300 tona, u vrednosti od oko 150.000 evra. Pokušali su, tvrde, da prinos brane na sve načine, ali za oblačinsku višnju spasa nema.
 

Ovakvu najezdu čvoraka ne pamte ni najstariji meštani ovog kraja.

Ovakvu najezdu čvoraka ne pamte ni najstariji meštani ovog kraja“, kaže Dušan Stoilkovski, višnjar iz Plandišta.

„Od četiri ujutru do devet uveče vlasnici na plantažama galame, čegrtaljkama stvaraju buku, vezuju raznobojne balone za vrhove krošnji, koji su prvi na udaru ptica. Na motociklima špartaju po plantažama, pokušavajući da razjure čvorke i vrane. Međutim, samo što ih rasteraju na jednom kraju, na hiljade se u ’vazdušnom napadu’ obruše na rod na drugom kraju voćnjaka.“

 


Branje višanja

Voćari kažu da su primenili sve do sada oprobane metode plašenja ptica – petarde, zvonca, strašila, CD-ove, i ništa nije pomoglo. Čak ni eksplozije iz plinskih topova nisu dale rezultate.

Na svaku metodu ova pametna ptica navikne se za dva dana, a onda jata sleću čak i na strašila i pomenute plinske topove. „Neverovatno pametna ptica, koja nas je prošle godine u potpunosti uništila, a preti da će tako biti i ove godine. Do sada je stradalo već 100 tona, a ne verujem ni da ćemo uspeti da sačuvamo i ovo što je ostalo“, dodaje Stoilkovski.
 


Dušan Stoilkovski, proizvođač višanja iz Plandišta

Očajni voćari iz Plandišta su se, kako kažu, našli u čudu i zbog taktike kojom su čvorci napadali zasade višanja. „Napadaju sistematski red po red zasada“, opisuje najezde čvoraka Dušan Stoilkovski.


Najpre su naletale grupe ptica iz jata koje su zrele višnje obarale na zemlju, a za njima je po zemlji dolazila ’pešadija’ iz jata. Nisu se bojale ni berača. Bez imalo straha leteli su im čvorci iznad glava i uletali u kante obranih višanja. Zbog te ptičije ’pešadije’ ne bi nam pomogle ni mreže da smo ih imali. Pokušali smo da se branimo na sve načine, ali se pokazalo da su čvorci bolji berači višanja od ljudi.“
 

Do sada je stradalo već 100 tona, a ne verujem ni da ćemo uspeti da sačuvamo i ovo što je ostalo.

Čvorak je zaštićena ptica, pa ubijanje nije dozvoljeno, a ni jedna druga metoda ne može da ih rastera niti spreči da ubiru plodove.

Od Lovačkog saveza Vojvodine, kome smo se obratili za pomoć, dobili smo odgovor da čvorak nije lovna vrsta, pa smo upućeni na druge adrese. Upravo šaljem pisma skupštinama opština Plandište i Alibunar, Ministarstvu poljoprivrede, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode…. Videćemo kakve ćemo odgovore dobiti.”

„Obratili smo se i nekim osiguravajućim kućama, od kojih smo dobili odgovor da od takve opasnosti ne osiguravaju“, kaže za Dušan Stoilkovski, naglašavajući da su posledice još veće ako se ima u vidu da se ova proizvodnja odvija u dve najnerazvijenije vojvođanske opštine i da mnoga domaćinstva žive od uzgajanja višanja.

 

Jato čvoraka

Sudeći po trenutnoj situaciji, proizvođači bi mogli da ostanu ne samo bez sredstava za život, jer će malo šta obrati iz voćnjaka, već i bez sredstava za ulaganje za sledeću godinu. Apeluju da im neko pomogne, jer se ovakva situacija ponavlja već dve godine zaredom, a rešenja nema. Plaše se da, ukoliko niko ne bude reagovao, mogu slobodno da raskrče zasade višanja.
 

Milivoje Vučanović, ornitolog

Za ovakvu najezdu čvoraka kriva je invazija insekata kojima se oni hrane“, objašnjava za naš portal Milivoje Vučanović, ornitolog. S druge strane raskrčeni su dudovi, kojima se čvorci inače hrane, pa oni alternativu nalaze u voću koje ljudi gaje. Vučanović dodaje da je u prirodi retka pojava da vremenski uslovi nekoliko godina zaredom pogoduju jednoj vrsti, pa očekuje da sledeće godine ipak neće biti ovakva situacija.
 

Višnje

Višanja na vršačkoj pijaci ima, ali su skupe. Za kilogram je potrebno izdvojiti i 150 dinara. Čini se da, kad već čvorci nisu našli drugi izvor ishrane, pa su obrstili višnje, domaćice će morati da nađu alternativu za sok ili kolače. Jer ih od višanja, ove godine, bar u plandištanskom kraju, neće praviti.

 

Sagovornici:
Dušan Stoilkovski, višnjar iz Plandišta
Milivoje Vučanović, ornitolog

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica