Borovnica uvek nađe kupca

Borovnica uvek nađe kupca

Za proizvođače borovnice u Srbiji nema zime! Za portal Agromedia govorio je doktor Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.

Što se tiče proizvodnje borovnice od prvobitno posađenih 10 hektara 2005. godine, trenutno se u Srbiji  proizvodnja odvija na nekih 200-220 hektara i zaista imamo dobru proizvodnju praćenu visokim prinosima, i ono što je još bitnije jako visokim kvalitetom“, rekao je Dr Aleksandar Leposavić.

Evo zašto je borovnica zdravija od čipsa!

Naša zemlja ima dobru poziciju na tržištu jer u periodu kada je izvozimo u Evropu tamo se uglavnom ne proizvodi, pa i cena ispuni očekivanja proizvođača.

Otkud borovnica u Šumadiji i hoće li zameniti šljivike?

Na Institutu za voćarstvo u Čačku koriste isključivo uvozni sadni materijal.

Imamo nekoliko linija iz Holandije, Austrije i Poljske, prvobitno Nemačke sa sertifikovanim sadnim materijalom sa kojim smo i postigli najbolje rezultate. Na terenu smo uočili probleme vezane za uvoz nekvalitetnog materijala. Pored materijala, za proizvodnju je neophodna dobra struktura i kiselost zemljišta“, rekao je za naš portal Dr Leposavić.

Kada je borovnica u pitanju, jedini je problem što se ne proizvodi više. Ako želite da se bavite poljoprivredom, eto odlične ideje, jer čini se da borovnica uvek nađe kupca!

Sagovornik: Dr Aleksandar Leposavić, Institut za voćarstvo u Čačku


Pročitajte više o sličnoj temi:

Gajenje borovnice u nekoliko proverenih koraka!

Sorta i nadmorska visina presudne za uspešno gajenje borovnice


14 najpopularnijih sorti borovnice u našoj zemlji

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica