VODENI KEFIR: Uz japanske kristale do ZDRAVLJA [+3 RECEPTA]

VODENI KEFIR: Uz japanske kristale do ZDRAVLJA [+3 RECEPTA]

Japanski kristali, poznati i kao Tibicos ili vodeni kefir, predstavljaju lekovitu gljivu koja je nezaobilazna kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Ovi kristali, poznati i kao biserne suze, kaspijske morske alge ili jednostavno vodeni kristali, imaju svoje korene na Kavkazu, gde su vekovima bili korišćeni za pravljenje napitka koji je pridonosio dugovečnosti i zdravlju lokalnog stanovništva.

vodeni kefir japanski kristal

Svojim lekovitim svojstvima japanski kristali su se proslavili širom sveta tek početkom prošlog veka. Informacije o njihovoj moći stigle su u različite delove sveta, gde su postali omiljeni dodatak ishrani.

Ova čudesna gljiva ima mnoga lekovita svojstva, od jačanja imuniteta i sprečavanja upala, do saniranja oboljenja jetre. Posebno je zanimljivo to što podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, poznatih kao limfociti, koji jačaju imunitet i mogu imati blagotvoran efekat kod lečenja tumora ili HIV-a.

Japanski kristali su dokazano korisni za rad creva, regulišu probavu i leče probleme sa želucem.

Žene mogu koristiti ovaj napitak kod infekcija, dok muškarcima može pomoći u lečenju impotencije uzrokovane nedostatkom vitamina i minerala ili stresom.

Kada je reč o pripremi vodenog kefira, postupak je veoma jednostavan. Potrebno je svega nekoliko sastojaka: tibikos kristali (gljivice), smeđi šećer, suvo voće po izboru i filtrirana voda. Osnovni recept podrazumeva da se kristali pomešaju sa smeđim šećerom i filtriranom vodom, uz dodatak suvog voća i limuna ili pomorandže za bolji ukus. Važno je koristiti plastičnu ili drvenu kašiku, izbegavajući metalni pribor kako bi se sačuvala lekovita svojstva kristala. Nakon fermentacije od 24 do 72 sata, napitak se procedi i čuva u čistoj boci u frižideru. Preporučuje se konzumacija dva do tri puta dnevno po dve šolje.

Zdravstveni benefiti koje imaju japanski kristali tj. vodeni kefir

vodeni kefir japanski kristal

 


Osim što je blago gazirano piće sa osvežavajućim i umereno kiselim ukusom, vodeni kefir je pun blagotvornih sastojaka kao što su antioksidansi, vitamini B kompleksa, aminokiseline i probiotici. Njegovo konzumiranje može doprineti podizanju imuniteta, revitalizaciji organizma i poboljšanju zdravlja uopšte.

Dobrobiti vodenog kefira su brojne i raznovrsne. Ovaj čudesni napitak reguliše izmenu odbrambenih elemenata u organizmu, pojačavajući proizvodnju limfocita koji služe u odbrani našeg tela od bolesti.

Pomaže i kod bolesti srca, reguliše krvni pritisak – kako visok, tako i nizak – i razgrađuje holesterol u krvnim sudovima.


Takođe, vodeni kefir je efikasan u lečenju gušterače, jetre i slezene, čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i otapa žučne kamence.

NEVEROVATNO POMAŽE! – KEFIR u ishrani prasića nakon ODBIJANJA od krmače?!

Osim toga, ova čarobna tečnost leči želudac i creva, uspostavlja redovnu probavu i čisti creva od zaostalih nakupina. Vodeni kefir pomaže i kod bolesti bubrega, revitalizuje organizam uklanjajući umor, pospanost i bezvoljnost, te ublažava simptome stresa kao što su opadanje kose, masna ili pretjerano suva koža i pucanje noktiju.


Takođe, koristan je i u lečenju kožnih oboljenja poput psorijaze, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija. Štiti od vaginalnih problema, naročito kod žena koje pate od učestalih vaginalnih infekcija.

Pomaže u lečenju neuroloških problema, nesanice i ublažava simptome teških psihičkih oboljenja.

Takođe, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što ga čini pogodnim kod različitih oblika anemije i obilnih krvarenja. Vodeni kefir uklanja višak vode iz organizma i podstiče rast trombocita, čime se rane brže zarastaju, što je posebno korisno za dijabetičare. Takođe, pomaže u odstranjivanju štetnih bakterija iz organizma i efikasno uklanja gljivice, posebno candidu albicans.

Uz sve navedeno, japanski kristali odnosno vodeni kefir ima širok spektar delovanja, uključujući regulisanje stomačnih problema, lečenje neuroloških bolesti, ublažavanje simptoma stresa, lečenje kožnih oboljenja, pomoć u gubljenju suvišnih kilograma i još mnogo toga.

Sada kada znate sve o japanskim kristalima i vodenom kefiru, možete se odlučiti da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu i osetite sve benefite koje ovi čudesni kristali donose vašem organizmu.

Sveti bosiljak ili TULSI – KRALJ lekovitog bilja koji leči telo i dušu!

RECEPTI ZA VODENI KEFIR

vodeni kefir japanski kristal

 

Naučite kako da napravite ovaj recept za vodeni kefir za brz, lak za pravljenje ferment koji ne sadrži mlečne proizvode i kofein. 

Vodeni kefir ima brzu fermentaciju. Potrebno je samo dan ili dva i aktiviraju se i bakterije i kvasac.

Vodeni kefir ne sadrži mlečne proizvode, bez kofeina je i odlična je alternativa gaziranim pićima. Gaziraniji je od kombuče, lakši je i brži za pravljenje i manje izazovan u pogledu ukusa. Iz ovih razloga, može biti odlično prvo fermentisano piće za pravljenje, čak i za skeptike.

KAŠALJ, bol u grlu, anksioznost, stomačne tegobe, loš san? PRIRODA REŠAVA SVE!

Zrna vodenog kefira su SCOBI koji vari šećer i stvara kiseline. Za žitarice nije potreban čaj kao kombuča i jun, samo šećer. Ali da bi vaša zrna kefira bolje rasla, koristite tamniji šećer umesto običnog belog šećera, kao i sirovi šećer, smeđi šećer. Drugi načini da se obezbede neophodni minerali uključuju dodavanje suvog grožđa ili drugog sušenog voća, ili kuvane i zdrobljene ljuske jaja.

Žitarice rizikuju izgladnjivanje ako se ostave duže od nekoliko dana bez šećera, pa pravite nove serije po redovnom rasporedu. Na sreću, nakon što probate ove recepte za vodeni kefir, poželećete da ga pravite sve vreme!

Kako se pravi vodeni kefir?

vodeni kefir japanski kristal

Priprema vodenog kefira (japanskih kristala) je veoma jednostavana. Za osnovni recept potrebni su vam:

  • tibikos kristali (gljivice),
  • filtrirana voda i
  • smeđi šećer.

Važna napomena: Koristite plastičnu ili drvenu kašiku – nikako metalnu.

1. Sastojci za teglu od 2 litra:

6 kašika Tibikos kristala (kristala kefira),

6 punih kašika smeđeg šećera,

6 komada suvog grožđa ili drugog po izboru,

1 limun ili pomorandža (iseckati na četvrtine),

filtrirana voda.

2. Recept za vodeni kefir

Sastojci:

1/4 šolje šećera

1 litra filtrirane vode

2 kašike zrna hidratisanog vodenog kefira

Isprana i kuvana ljuska od 1 jajeta, 4 suvo grožđe (opciono)

1/4 šolje seckanog voća ili smrznutih bobica za sekundarnu fermentaciju (opciono)

Izvor: Mother Earth News

Uputstva

Rastvorite šećer i vodu u tegli od 1,5-2 litre. Ili, da ubrzate proces, rastvorite šećer u tegli sa 1 šoljom vrele vode, a zatim dodajte 3 šolje hladne vode da dobijete ukupno 1 litru. Uverite se da dobijena mešavina šećera i vode bude na maksimalno oko 36 stepeni, pa i niže.

Dodajte zrna kefira i ljusku jajeta, suvo grožđe, a zatim pokrijte poklopcem.

Napišite datum kuvanja na spoljnoj strani tegle.

Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 do 48 sati, ili dok ne vidite aktivnost mehurića.

Kao i kod mlečnog kefira, procedite zrna kefira pomoću plastične ili najlonske cediljke i odmah započnite novu seriju, ako je moguće.

Ohladite tečnost fermentisanog vodenog kefira u poklopljenoj tegli dok ne budete spremni za serviranje.

3. VOĆNI RECEPT ZA KEFIR

Za drugačiji ukus, izvršite drugu fermentaciju:

U teglu od 2 litre dodajte malo seckanog voća u skuvani vodeni kefir. Zatvorite poklopac. Napišite datum kuvanja na spoljnoj strani tegle. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi još 24 do 48 sati, a tada će biti spreman za piće ili za hlađenje.

Budite pažljivi kada otvarate kefir; ima više penušavosti od kombuče i može da eksplodira. Dobra je ideja da se boca ohladi 1 do 2 sata pre otvaranja. Ovo će smanjiti potencijal eksplozije. Nakon otvaranja, procedite voće po želji i poslužite.

Neistražena lekovitost matičnog mleča – Korisni sastojci i primena

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica