11 najskupljih namirnica u svetu – Jedna nastaje kod nas!

11 najskupljih namirnica u svetu – Jedna nastaje kod nas!

Da li ste znali da u 11 najskupljih namirnica na svetu spada i proizvod koji se pravi u Srbiji? Njegova cena pravi je luksuz. U nastavku teksta pročitajte koje su to najskuplje namirnice na svetu.

Šafran

Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Aromatičan, lekovit, poseban – za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova. Ime šafran vodi poreklo iz persijskog jezika, odnosno od reči za’faran, što znači budi žut. Smatra se da je ovo iz razloga što je pravi šafran, iako postoji u različitim varijantama, zapravo jarkožute ili narandžaste boje.

 

Densuke crna lubenica

Gaje se na ostrvu Hokaido u Japanu. Ove lubenice poprilično su tvrđe i hrskavije od bilo koje lubenice kod nas. Njih odlikuje sladak ukus, koji se ne može reći ni za jednu drugu lubenicu. Rekordna cene ove lubenice bila je 6100 dolara i lubenica je bila teška 7,7 kg.

Vanila

Jedan od najskupljih najčešće korišćenih sastojaka, sa trenutnom cenom od oko 170 dolara po funti zrna vanile. To je drugi najskuplji začin na svetu posle šafrana, ali vremenska nestabilnost u poslednjih nekoliko godina izazvala je globalnu nestašicu vanile, povremeno podižući cenu čak i iznad šafrana. 75% sve svetske vanile dolazi sa Madagaskara, a ostatak se uzgaja u Meksiku i Tahitiju.


Macutake pečurke (Matsutake mashroom)

Ovo su najskuplje pečurke na svetu i one se mogu naći u nekoliko delova sveta neki od njih su Evropa, Azija i Severna Amerika. Ove pečurke cenjene su zbog svoje mesnate teksture i slatke arome. Neverovatno teško ih je naći, a cena zavisi od porekla, kvaliteta i dostupnosti i mogu koštati negde između 90 i 2000 dolara po jednom kilogramu.

Tartufi

Tartufi su najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuveni su i po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da ovaj skupoceni delikates predstavlja prirodni lek za potenciju i vitalnost celog organizma.  Tartufi se mogu naći i u Srbiji. Postoje posebni tereni koji pogoduju razvoju tartufa. Belih i crnih tartufa najviše ima oko reka Jasenice, Karaš, Lug i Bosut, zatim u okolini Obedske bare i Deliblatske peščare, ali i na Fruškoj gori, planinama Kosmaj, Rudnik, Oplenac i na Svrljiškim planinama.


Lambda maslinovo ulje

Lambda je ultra-premium devičansko maslinovo ulje proizvedeno na ostrvu Krit, Grčka. Sa 182 dolara po boci to je najskuplje proizvedeno maslinovo ulje na svetu. Pakuje se u kritskom selu Kritsas. Ovo maslinovo ulje je poznato po svom punom ukusu. Ko je probao kaže da vredi onoliko koliko i košta. Osim što „Lambda” doprinosi dobrom zdravlju i dužem životu, pomaže i u prevenciji srčanih oboljenja i moždanog udara.


Vagi govedina (Wagyu beef)

Potiče iz Japana i to je meso koje ćete najređe naći u restoranima. Svega pola kilograma ovog mesa košta minimum 200 dolara, a krava se može prodati za čak 30.000 dolara. Naime, stoku redovno masiraju i govedina je uključena u njihovu ishranu. Masiranje se obajvlja kako bi sprečilo grčenje mišića usled malog prostora u kom su smeštene. Oni koji su probali ovu govedinu, tvrde da je ukus mesa spektakularan.

Jubari King dinja (Yubari King melon)

Ova sorta dinja nastaje u staklenicima grada Yubari u Japanu. Za cenu od 12.000 dolara po komadu, važe za jedne od najskupljih zdravih namirnica sveta. Osim ukusa, čini je posebnom to što je savršeno zaobljena. Pravilo je da se kupuju dve, odnosno u paru, tokom manifestacije “Ghost Festival”.

Iberiko šunka (Iberico jamon)

Ova vrsta pršute proizvodi se u Španiji i Portugalu, najbolja Iberiko šunka nastaje od svinja iz slobodnog uzgoja koje se u poslednjem periodu svog života hrane samo žirovima.

Klasifikacija Iberiko šunke je izuzetno stroga. Šunka koja nosi „crnu etiketu“ i koja se smatra najboljom – proizvedena je od čistokrvnih iberijskih svinja, koje slobodno šetaju hrastovim šumama i uživaju u žiru. Osim toga, da bi postala ono što jeste šunka se suši dugih 36 meseci! Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najskuplji but šunke koje je dostupan na tržuštu je iberijski „Manchado de Jabugo“, koji se prodaje po neverovatnih 3.192,76 funti (cena od 20. marta 2016.).

Rubi Roman grožđe (Ruby Roman grape)

U Japanu raste neobično grožđe Ruby Roman, za koje treba da izdvojite 1.400 dolara. Grozdovi su veliki, težine od 450 grama. Bobica je vrlo velika, crvena, blago ovalna, teška 20 grama i više. Svaki se grozd prodaje u kutiji za pakovanje sa pečatom usklađenosti sa kriterijumima kvaliteta. “Buket” ovog grožđa košta 4.000 dolara.

Sir od magarećeg mleka

Ovaj sir pravi se nedaleko od Beograda, na farmi Zasavici, po tradicionalnom receptu. Sir koji se proizvodi u Srbiji nahvaljen je širom sveta, mnogi govore da vredi svaki dinar. Cena ovog sira iznosi čak 1.000 evra po kilogramu. Proizvodi se u pakovanju od 50 grama, a ono što ga čini izuzetnim je njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje jer magareće mleko ima nizak procenat mlečne masti i ma 60 puta više vitamina C nego obično kravlje mleko. Za jedan kilogram “magarećeg” sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica