Neistražena lekovitost matičnog mleča – Korisni sastojci i primena

Neistražena lekovitost matičnog mleča – Korisni sastojci i primena

Matična mleč sadrži sve potrebne hranljive materije u idealnoj proporciji, dovoljne za izgradnju bilo kog životinjskog ili ljudskog organizma, kažu knjige. Međutim, za šta je sve lekovita matična mleč nauka još nije istražila.

 

Matični mleč - © SleepSugar

Ovo je ono što je poznato.

Matična mleč povećava imunitet i podiže nivo energije

Matičnu mleč proizvode pčele određene starosti i koriste je za ishranu matice, odnosno mladog legla. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi oko pet godina dok radilica živi samo 2 meseca. Ova hrana za maticu bogata je proteinima, mineralima, vitaminima i drugim važnim sastojcima koji u ljudskoj upotrebi dovode do povećanja imuniteta i razvoja organizma.

Koristi se i za postoperativni oporavak, stabilizuje krvni pritisak, podiže nivo energije u organizmu, a dokazano je da regeneriše ćelije pankreasa, pa čak i stvaranje novih nervnih ćelija i celokupno podmlađivanje organizma.

Ukoliko se pravilno upotrebljava za 15 dana u ljudskom organizmu se dupliraju crvena krvna zrnca, što otvara apetit. Pa su nekada majke često koristile matičnu mleč za svoju neješnu decu. Poznato je da je ona naročito korisna za mališane jer podstiče rast i razvoj.

A kako se matična mleč konzumira?

Proizvodnja matičnog mleča može biti jako teška, pa traži često veštog i strpljivog pčelara. U maju kada se vrši rojenje pčela, pčelar tri ili četiri dana pre zatvaranja matičnjaka vadi matičnu mleč. Ona se drži u malim ampulicama od pet ili 10 grama i čuva u zamrzivaču van domašaja svetlosti.

Svoja svojstva zadržava svega 48 sati od sakupljanja iz košnice. Ona se može čuvati i u medu. Pet grama matičnog mleča ide na kilogram meda, a iskusniji pčelari napominju da u zavisnoti od težine bolesti (čak tumor ili kancer) za koju se koristi može se i duplirati doza mleča pomešana sa jednim kilogramom meda. Konzumira se drvenom ili plastičnom kašičicom.


Matični mleč - © Vitaonline

Ukoliko se koristi sama, matičnu mleč je najbolje uzimati pola sata pre jela, staviti je po jezik i zadržavati oko pet minuta kako bi hranljivi sastojci polako ušli u krvotok. Ako se naglo proguta želudačna kiselina može uništiti te hranljive sastojke.

U jednom gramu matičnog mleča nalazi se od 336 do 351 miligram vitamina

Iako je naročito preporučljiva bolesnim osobama, zdrave mogu koristi kao preventivu. Kombinacija matične mleči sa polenovim prahom i medom dovodi do jačanja imuniteta, potrebnim za jesenje i zimske dane, pa je oboljevanje od gripa ili virusa smanjeno na minimum.


S obzirom da je hrana za maticu, bogata je ženskim feromonima, uspostavlja balans hormona u organizmu pa blagotvorno utiče na plodnost kod žena i potenciju kod muškaraca. Takođe, pčelari koji su dosta proučavali mleč matice kažu da je ona pogodna i za plodnost kod ovaca jer dovodi do redovnog estrusa.

Stari pčelari tvrde da matična mleč sadrži preko 70 poznatih elementa u sebi, samo vitamina A, B, C, D i E, s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 i B6. U jednom gramu matičnog mleča nalazi se od 336 do 351 miligram vitamina. Već gore pomenut izvor proteina, mleč sadrži osam do sada otkrivenih, koji sačinjavaju 85 do 90 odsto ukupnog proteinskg sastava mleča.


Najpre su Francuzi počeli da koriste matičnu mleč, a onda se njegova primena raširila i na Belgiju, Nemačku, bivše zemlje sovjetskog saveza i sve istočne. Koliko je dobar mleč, odvajkada je poznato; vrednost ovog proizvoda meda pominjala se u pisanim dokumentima starim i preko 3000 godina. Pošto su privilegiju korišćenja imali, osim pčelara, samo kraljevi i bogati stalež, dobio je naziv kraljevski žele.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica