KAŠALJ, bol u grlu, anksioznost, stomačne tegobe, loš san? PRIRODA REŠAVA SVE!

KAŠALJ, bol u grlu, anksioznost, stomačne tegobe, loš san? PRIRODA REŠAVA SVE!

Virusi, bakterije i drugi izvori bolesti ne diskriminišu na osnovu profesije, pola, zanimanja, snage. Evo šta treba imati pri ruci i kako se koriste prirodni lekovi kako biste se lakše održali u bolesti i zdravlju.

prirodni lekovi

 

Prirodni lekovi za kašalj i bol u grlu

Čaj – čajevi sa sastojcima kao što su sladić i klizavi brest imaju svojstva oblaganja grla koja pomažu u smanjenju iritacije.

Med – njegova svojstva oblaganja grla mogu umiriti upalu grla i suzbiti kašalj. Uzmite malo na kašičicu ili umešajte u čaj.

Ehinacea* – može smanjiti trajanje simptoma prehlade, posebno ako se koristi tokom prvih dana ili dva. Dostupan je u obliku čaja, kapi ili tableta.

Sirup od bazge* – ima antivirusna svojstva, što ga čini korisnim kod prehlade i gripa. Pratite doziranje na pakovanju.

Pelargonijum* – biljka koja se koristi u nekim prirodnim lekovima protiv prehlade/kašlja. Skraćuje trajanje i težinu prehlade.


*Probajte svaki od ovih pojedinačno i vidite šta vam se najviše sviđa; ne koristite sve tri zajedno.

 

Digestivni kućni lekovi


Đumbir – pomaže kod stomačnih tegoba, mučnine i bolesti kretanja. Dostupan kao čaj (potražite medicinske brendove) ili probajte kandirani đumbir kada ste u pokretu.

Probiotici – žive bakterije i kvasci koji su dobri za vaš probavni sistem. Probiotici mogu pomoći kod dijareje uzrokovane infekcijama ili u vezi sa upotrebom antibiotika. Dostupan kao suplement i u hrani kao što su jogurt, miso pasta, kombuča, kimči i sirovi kiseli kupus.


prirodni lekovi

 

Lokalni proizvodi za bol i iritaciju kože

Krema od arnike – smiruje bolove u mišićima, bolove i modrice.

Ulje čajevca – antiinflamatorno sredstvo za bakterijske ili gljivične infekcije. Koristite ga za lečenje akni i atletskog stopala.

Neven – smiruje iritacije kože poput ekcema i pelenskog osipa.

Prirodni lekovi za spavanje

Čaj – probajte čaj od kamilice uveče dok se spremate za spavanje.

Lavanda – aromaterapijsko ulje koje se koristi za smirenje i opuštanje. Bezbedan i za malu decu i za starije odrasle osobe.

Prirodni lekovi za anksioznost

Odvojite pet minuta pre početka dana za sporo, duboko disanje, kažu na allinahealth. Razmislite o danu koji je pred vama, na čemu ste zahvalni i ljudima u vašem životu.

Na putu do škole naučite svoju decu da koriste vežbe disanja kako biste im pomogli da se pripreme za dan koji sledi. Usporite disanje udisanjem četiri sekunde i izdisanjem šest sekundi. Time se aktivira deo nervnog sistema koji nas smiruje.

Izaberite umirujuću muziku koju ćete slušati na putu do posla ili škole i nazad.

Provedite nekoliko minuta nakon posla da se pripremite za prelazak kući. Ostavite nerešene probleme na poslu i prebacite fokus na svoju porodicu.

 

Napomena o bezbednosti: Obavestite svog lekara o svim biljnim lekovima ili suplementima koje uzimate. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što dodate biljne lekove ako ste trudni, dojite ili uzimate lekove na recept.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica