NEVEROVATNO POMAŽE! – KEFIR u ishrani prasića nakon ODBIJANJA od krmače?!

NEVEROVATNO POMAŽE! – KEFIR u ishrani prasića nakon ODBIJANJA od krmače?!

U pokušaju da se pronađu alternative antibioticima i cinku u ishrani prasadi nakon odbijanja od mleka, nova studija na Univerzitetu u Gentu u Belgiji će uvećati upotrebu kefira kao sastojka hrane. 

prasići u tovu sa rešetkama

Kefir je fermentisani mlečni proizvod, poreklom sa Severnog Kavkaza. To je kiselo fermentisani mlečni proizvod koji sadrži brojne probiotičke bakterije za koje se pokazalo da štite od enterovirusnih i bakterijskih patogena, stimulišu i urođeni i adaptivni imunitet, kao i da obezbeđuju kontinuiranu tečnu hranu na koju su creva prasadi enzimski prilagođena.

Kefir – dodatak hrani za smanjenje dijareje

Univerzitet Gent u Belgiji je poznati institut znanja za smanjenje antibiotika širom sveta. Univerzitetski profesor Jeroen Devulf zajedno sa dr Annom-Catharinom Berge, iz Berge Veterinari Consulting, su stoga prihvatili priliku da testiraju kefir kao multifunkcionalni dodatak hrani za smanjenje dijareje nakon odbijanja prasića od krmače. Potencijal za njegovo korišćenje, međutim, nije u potpunosti procenjen i iskorišćen u proizvodnji svinja, rekli su oni.

Predstojeću malu pilot studiju će sprovesti student magistarskog rada Maria Vermeulen i ima za cilj da proceni da li bi dopuna ishrane prasadi kefirom mogla da smanji pojavu dijareje, kao i spreči gubitak težine prasadi nakon odbijanja. Dijareja je primarni ishod, a sekundarni ishodi su prosečan dnevni prirast, konverzija hrane, upotreba antimikrobnih sredstava, upotreba cinka i druge varijable pogodne za procenu na osnovu podataka sa farme.

Komercijalni kefir od sirovog kravljeg mleka

Za studiju će se koristiti komercijalni kefir od sirovog kravljeg mleka, koji proizvodi kompanija Rav Milk Compani, sa sedištem u Lotteu u Holandiji. Kefir će biti obezbeđen kao dodatna tečna hrana u odvojenim koritima za tečnu hranu (kao što su rezervoari za ćuretinu) za prasad u prve 2 nedelje nakon odbijanja. Kefir će se zatim razblažiti vodom 1 do 4.

Studija će se odvijati na komercijalnim farmama svinja. Na farmi koja koristi zamene za mleko za bebe, kontrolne grupe će dobiti zamenu za mleko, u suprotnom će voda biti obezbeđena u koritima za tečnu hranu. Tretman i kontrola će biti dodeljeni serijama prasadi odbačenih u isti tor za odbijanje. Svaka grupa koja je odbijena dobija ili kefir ili kontrolu. Biće jednaka količina olovaka dodeljena tretiranoj i kontrolnoj grupi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica