ONA IH ŠTITI: Pored kojih biljaka treba saditi KADIFU?

ONA IH ŠTITI: Pored kojih biljaka treba saditi KADIFU?

Biljka kadifa je veoma izdržljiva, ima svetle male cvetove. Kadifa odnosno neven ima stotine varijanti. Ali neke vrste kao što je francuska ili niska kadifa (Tagetes patula) iz svog korena luči supstancu koja ubija nematode i odbija bele mušice. Ali da li može da otera štetočine koje prenose infekcije na povrće ili začinsko bilje?

udružena sadnja neven i paradajz

Udružena sadnja: Kadifa u bašti

Kadifa ispušta hemikaliju u zemlju koja odbija štetne nematode i sprečava ih da prenose bolesti na ostale biljke.

Posadite kadifu pored:

  • krompira
  • paradajza
  • krastavca
  • jagode
  • tikve
  • tikvice
  • dinje
  • kukuruza
  • paprike

Pored toga, kadifa privlače u baštu korisne oprašivače poput pčela i leptira, koji su neophodni za reprodukciju biljaka. Ali nisu svi insekti koje privlače korisni. Puževi takođe traže nevene, tako da se mogu koristiti kao biljka za zamku za odvlačenje štetnih puževa od voća i povrća koje bi inače želeli da unište.

Gde i kako posaditi kadifu u bašti?

Pošto su kadife tako jednostavne, raznovrsne biljke, mogu da se gaje skoro svuda u bašti! Možete ih posaditi nasumično si to će sigurno doneti rezultate, ali ali ako ih posadite namenski sa drugim biljkama, to će sigurno poboljšati ukupnu lepotu bašte, a istovremeno biljke zaštitit od štetočina.

Kadifa je najefikasnija u kontroli štetočina kada se sadi pored drugog povrća u bašti. Razmislite o sadnji kadife u redovima u istim lejama gde je posađeno i drugo povrće koje smo spomenuli.

Ili “bocnite” kadife u sve prazne delove vaše bašte, ili na početak i na kraj leje. Neven tako brzo raste iz semena i odličan je izbor za popunjavanje svih rupa koje se pojave u bašti.

redovi nevena


Začinsko bilje + kadifa = ??

Bilje je prirodno otporno na bolesti i štetočine. Njihov jak miris drži podalje mnoge štetočine, a čak i one bube koje smetaju biljkama retko ih ozbiljno oštete. Ipak, začinsko bilje nije potpuno bez štetočina: lisne vaši, paukovo grinje i bele mušice obično nose zaraze koje prenose na biljke.  I iako kadifa može da odbije bele mušice, neće odbiti lisne uši ili paukove grinje; oba mogu da zaraze biljke koje se uzgajaju u zatvorenom i napolju.

Verovatno ćete morati da preduzmete druge korake da biste se rešili štetočina na začinskom bilju. Najjednostavniji način da to uradite je da ih odnesete i staviti pod jakim mlazom vode. Ovo ima dodatne prednosti ispiranja listova vaših biljaka i dodatnog zalivanja. Takođe možete ukloniti lisne vaši, paukove grinje i brašnaste bube sa biljaka tako što ćete umočiti meku četku u rastvor od 2 kašičice blagog tečnog deterdženta dodati u 4 litra vode.

Ili, napravite potpuno prirodan pesticid – onaj koji neće naškoditi vašem bilju ili ga prekriti hemikalijama – dodavanjem 15 čena belog luka i litar vode u blender. Pasirajte dok smesa ne postane glatka, a zatim procedite kroz parče gaze. Sipajte smešu u bocu sa raspršivačem i temeljno premažite gornji i donji deo listova zaraženih biljaka.


Svejedno posadite kadifu

Kadifa možda neće odbiti sve štetočine koje se nalaze u blizini vašeg bilja, ali je i dalje koristan sused. Francuske kadife ubijaju nematode i cvetaju neprekidno do mraza. Male i žbunaste, obično ne narastu više od 12 inča i čine zanimljivu granicu i kontrast za vašu baštu sa začinskim biljem, a da ne preplave biljke. Kadife uspevaju na punom suncu i prilagođavaju se svim vrstama zemljišta sve dok se zalivaju tokom perioda suše.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica