Kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta?

Kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta?

Kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta - © Pixabay

Ako se tokom leta prošetate po komšiluku ili po kraju gde su kuće sa baštama, videćete da se koriste različiti pristupi zalivanju biljaka. Jedni izvade crevo na kraju radnog dana, drugi programiraju automatske prskalice ili sisteme za navodnjavanje da se uključe u zoru. Međutim, navodnjavanje biljaka u pravo vreme neće samo doprineti da biljke budu zdravije, već će vam uštedeti i na računu za vodu.

Jutarnje ili večernje zalivanje?

Mnogi zagovaraju da je jutarnje zalivanje bolje nego večernje, dok se neki ne bi sa njima složili. Koje je vreme najbolje? Odgovor nije tako jednostavan. Ujutro je najpamentnije koristiti nadzemne uređaje poput prskalica ili uređaja koji simuliraju kišu. To omogućava da se lišće osuši na vreme i da ne dođe do napada gljivičnih oboljenja. Naravno, ako je reč o biljkama koje ne vole da se zalivaju po lišću već samo pri bazi, onda se mora to ispoštovati. Ipak, nemaju svi vremena da stoje u dvorištu u 6 sati ujutro, ako treba i psa da prošetaju i odvedu decu u vrtić ili školu, a pre nego što krenu na posao. Ako vam je veče vreme za baštovanstvo, sasvim je u redu zalivati biljke u to vreme, samo se pobrinite da vodu dostavite pravo u korensku zonu, gde biljkama voda najviše treba.

Kako postupiti kod biljaka koje su počele da venu

Kada vidite svoj omiljeni hibiskus ili božur kako su klonuli tokom letnjih vrelih dana, možete osetiti paljenje malog alarma koji vam govori da morate nešto da uradite. Klonule biljke izgledaju kao da su na vratima smrti. Međutim, mnoge stvari mogu da prouzrokuju ovu pojavu, uključujući štetočine i bolesti, pa čak i prekomerno zalivanje. Nadalje, biljke mogu da klonu tokom vrućeg dana, jer to je njihov način da se nose s temperaturom, ali potom se oporavljaju kada nastupi hladnije veče. Preporuka je da pregledate biljke u sumrak i utvrdite da li je reč o toplotnom stresu, a pre zalivanja. Vremenom ćete upoznati svoje biljke i prepoznati na koji način reaguju na toplotne talase.

Kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta- © Pixabay

Jednogodišnje i višegodišnje biljke

Znanje da li su vaše  biljke jednogodišnje ili trajnice ključan je faktor u odlučivanju kada ćete ih zalivati u vreme toplotnih talasa tokom leta.

Jednogodišnje biljke završavaju ceo svoj životni ciklus u jednoj vegetacijskoj sezoni, poput nevena ili pelargonije. Ove biljke imaju vrlo plitak korenski sitem i mogu da istolerišu kada se leti osuši nekoliko centimetara zemlje. Zato ćete morati da ih zalivate često, čak i svakodnevno kada temperature počnu da rastu.

Višegodišnje biljke imaju dublje korenske sisteme koji im omogućavaju da prežive razdoblje suše od jedne sezone do druge. Najbolje vreme za zalivanje trajnica je jednom do dva puta nedeljno, polako i u više navrata (sačekate da zemlja upije vodu, pa zalijete još jednom) kako voda ne bi oticala sa strane.

Povrće

Ne postoji biljka koja je sto posto otporna na sušu. Zanemarivanje navodnjavanja povrtnjaka može da dovede do poremećaja u cvetanju, pa je samim tim u problemu i oprašivanje, te zametanje plodova. Dodatna voda za vreme toplotnih talasa potrebna je povrću kao što su karfiol, celer, krastavac, paprika, tikvice. Ove biljke zahtevaju konstatno vlažno tlo da bi proizvele dobre plodove. Preporuka je da se koristi navodnjavanje kap po kap, kako se ne bi vlažili listovi. Ako ipak morate da se oslonite na prskalice, zalivajte rano ujutro (oko 6 sati) kako bi biljka stigla da uzme vodu pre nego što nastupi vrućina i kako bi sunce osušilo lišće.


Kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta - © Pixabay

Saksijske biljke

Kada je reč o biljkama u saksijama, voda funkcioniše gotovo poput prihrane: biljke koje imaju dovoljno vode pokazuju bujan rast, dok biljke koje tek treba da se navodnjavaju izgledaju zakržljalo i otrcano. Tokom leta, pravila kada treba zalivati nisu toliko bitna za biljke u saksijama. Najbolje vreme za zalivanje moglo bi da bude i dva puta dnevno kada su baš velike vrućine i to, jednom ujutro, kako bi biljke pojačale unos vode pre nego što se zatvore zbog velike toplote i jednom uveče, kako bi se dopunilo u zemlju ono što je tokom dana isparilo. Ukoliko je manja saksija, voda brže isparava. Važno je da zemlja bude vlažna, ali ne prepuna vode jer se biljke bukvalno mogu udaviti.

Drveće i grmlje

Nemojte da mislite da je prolazna kiša dala dovoljnu količinu vode drveću i grmlju. Kada su u pitanju dugovečne biljke, morate dosta da zalivate kako bi voda sišla u dubinu i kako bi se održao zdrav korenski sistem. Ponekad je najbolje vreme da ih zalijete odmah nakon lagane kiše, jer se zemlja već raskvasila i voda će da prodre u dublje slojeve zemlje. Na zemlju pored grmolike ili drvensta biljke možete da stavite crevo i da pustite da teče voda dok gornjih desetak centimetara zemlje ne bude mokro. Tek posađene, mlade biljke treba zalivati najmanje dva puta nedeljno za vreme toplotnih talasa, jer su njihovi korenski sistemi mali i još uvek se razvijaju. Biljke koje imaju plitak koren, poput hortenzija, japanskog javora ili magnolije traže više vode.


Izvor: The spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica